Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ: ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2008

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ: ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ- ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2008


Ο Σύλλογος Σαμοθράκη Εν Δράσει πιστεύει ότι η πρακτική «το θάψιμο των σκουπιδιών» και όχι η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων είναι λανθασμένη προσέγγιση του ζητήματος και θα οδηγήσει σε περαιτέρω αδιέξοδα.

Θεωρούμε ότι η κατάσταση αυτή την στιγμή έχει φτάσει στο απροχώρητο, και για την άμεση αποκομιδή των σκουπιδιών την επόμενη μέρα προτείνουμε τα εξής που θεωρούμε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες ελάχιστα θίγονται οι κάτοικοι:

Προσωρινή Λύση Α) : Ο Δήμος να νοικιάσει μεγάλα containers και να τα εναποθέσει υπέργεια ή υπόγεια φροντίζοντας να μην υπάρχει διαρροή σκουπιδιών. Να γίνει η συλλογή των σκουπιδιών και να ψεκαστούν από την υγειονομική επιτροπή. Τα containers δεν θα πρέπει να βρίσκονται κοντά σε οικισμό αλλά θα μπορούν να βρίσκονται οπουδήποτε αλλού μιας και δεν θα διαφεύγουν υγρά ή στερεά απόβλητα. Να νοικιαστούν τόσα containers όσα χρειάζονται για να μπορέσουν να χωρέσουν τα σκουπίδια της καλοκαιρινής σαιζόν.

Παράλληλα να ξεκινήσει άμεσα το πρόγραμμα της ανακύκλωσης ώστε στον προσωρινό σκουπιδότοπο να καταλήγουν ένα μόνο 40% των σκουπιδιών, και να αντέξει για όσο καιρό θα χρειαστεί να κυριαρχήσει η σύνεση η ψυχραιμία και μια πιο ολοκληρωμένη λύση από αυτήν της «άλλης μια τρύπας για να θάψουμε τα σκουπίδια»

Προσωρινή Λύση Β) Διαφωνούμε με το γίνουν τόσοι σκουπιδότοποι όσα τα χωριά της Σαμοθράκης όπως προτάθηκε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο γιατί όλο το νησί θα καταλήξει ένας απέραντος σκουπιδότοπος
Προτείνουμε σε μια από τις ήδη υπάρχουσες παλαιότερες χωματερές η οποία να πληροί τις περισσότερες προϋποθέσεις προστασίας κατοίκων και περιβάλλοντος - εκτός των Θέρμων που θεωρούμε πως δεν αντέχει άλλα σκουπίδια, όπως επίσης ούτε και της Άνω Μεριάς γιατί υπάγεται στο μέτρο της μιας νέας τρύπας για θάψιμο σκουπιδιών με το οποίο γενικά δεν συμφωνούμε- να γίνει η εξής εργασία που θα διασφαλίσει πως δεν θα μολυνθεί το έδαφος. Να μπαζωθεί και να συνδεθεί με μια δεξαμενή μέσω ενός αγωγού ώστε να φεύγουν τα υγρά. Θα λειτουργήσει σαν ένας μικρός πρόχειρος ΧΥΤΑ
Για την λύση αυτή θα χρειαστεί να σκαφτεί ή να διαμορφωθεί ο χώρος που θα χρειαστεί 1 ημέρα, να γίνει η δεξαμενή και η διασωλήνωσή της της 2η ημέρα και την 3η ημέρα να μαζευτούν τα σκουπίδια.

Οι συγκεκριμένες προτάσεις όχι μόνο είναι εφικτές αλλά και αποτελούν λύση σε παρόμοιο πρόβλημα που αντιμετώπισαν πριν από εμάς άλλοι Δήμοι. Επίσης κοστίζουν λιγότερο από το οικονομικό αδιέξοδο που περιήλθε το νησί αφού πολλοί τουρίστες έφυγαν λόγω της βρωμιάς και της δυσωδίας και από ότι φαίνεται δεν θα ξανάρθουν. Έτσι οι επαγγελματίες που περίμεναν την καλοκαιρινή σεζόν να δουλέψουν βλέπουν το όνειρό τους να απομακρύνεται και η τσέπη τους να αδειάζει.


ΕΠΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Οι προτάσεις του Συλλόγου Σαμοθράκη Εν Δράσει
προς το Δημοτικό Συμβούλιο Σαμοθράκης



Ο Σύλλογος Σαμοθράκη Εν Δράσει εκτιμά ότι το πρόβλημα των απορριμμάτων είναι πρώτης προτεραιότητας για το Δήμο μας γιατί άπτεται της δημόσιας υγείας, της προστασίας του περιβάλλοντος και του πολιτισμού μας.

Η πρακτική «το θάψιμο των σκουπιδιών» και όχι η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων είναι λανθασμένη προσέγγιση του ζητήματος και θα οδηγήσει μόνο σε αδιέξοδα.

Ο Σύλλογος Σαμοθράκη Εν Δράσει προτείνει να συζητήσουμε πρώτα το
«πως θα μειώσουμε τα απορρίμματα, ανακυκλώνοντας».

Η ΧΩΜΑΤΕΡΗ

Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει σε κάθε ευκαιρία, ότι η λύση των Χ.Υ.Τ.Α. είναι ασύμβατη με την κοινοτική πολιτική και άρα είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να ζητηθεί η επιστροφή των χρηματοδοτήσεων, αν στους Χ.Υ.Τ.Α. καταλήγουν ανεπεξέργαστα απορρίμματα. Ας μην ξεχνάμε, ότι η εμπειρία από τους Χ.Υ.Τ.Α. άλλων περιοχών, είναι αρνητική.


Δεν υπάρχει κανείς τόπος μακρινός και άχρηστος, κανείς τόπος κατάλληλος, για να πετάμε εμείς τα σκουπίδια μας.


Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
Η ανακύκλωση είναι η μόνη εφικτή και ρεαλιστική λύση, η μόνη που δεν επιβαρύνει οικονομικά το δημότη. Η ανακύκλωση πρέπει να ξεκινήσει τώρα. Τα σκουπίδια κρύβουν πλούτο γιατί περιέχουν υλικά που μπορούν να ανακτηθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν. Με την ανακύκλωση μειώνουμε δραστικά τoν όγκο των απορριμμάτων, εξοικονομούμε ενέργεια και πρώτες ύλες, προστατεύουμε τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Η ανακύκλωση πρέπει να αποτελεί την καρδιά της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων και μπορεί να συνδυάζεται με εναλλακτικές μεθόδους διαχείρισης των υπολοίπων απορριμμάτων, που δεν ανακυκλώνονται, για ανάκτηση ενέργειας έτσι ώστε να καταλήγει για ταφή μόνο ένα μικρό υπόλοιπο αδρανών που είναι ακίνδυνο για το περιβάλλον.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

O Σύλλογος Σαμοθράκη Εν Δράσει καταθέτει προτάσεις άμεσης προτεραιότητας προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου και την κοινωνία και καλεί τη δημοτική αρχή να διαχειριστεί με ανοικτές διαδικασίες και με διαβούλευση το πρόβλημα των απορριμμάτων, έτσι ώστε η ολοκληρωμένη διαχείρισή τους να εξασφαλίσει την κοινωνική αποδοχή και την ενεργό συμμετοχή του πολίτη.

Συγκεκριμένα προτείνει:
1. ΥΛΙΚΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ (χαρτί, πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο, σίδερο). Να ξεκινήσουμε αμέσως, όπως άλλωστε οφείλουμε με βάση το ν. 2939/01, την ανακύκλωση υλικών συσκευασίας, που καλύπτουν σε όγκο το 50-60% περίπου των παραγόμενων απορριμμάτων, σε συνεργασία με την Ε.Ε.Α.Α. (Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης) που χρηματοδοτεί προγράμματα αξιοποίησης των απορριμμάτων συσκευασίας.
Ø Για την ανάκτηση των απορριμμάτων συσκευασίας και την ανακύκλωση τους πρέπει να υιοθετηθεί η μέθοδος διαλογής στην πηγή, δηλαδή στα σπίτια, και του διαχωρισμού τους, αρχικά σε ένα κάδο και σταδιακά, όταν εξοικειωθούν οι δημότες, σε τέσσερις κάδους έτσι ώστε τα απορρίμματα να οδηγούνται κατευθείαν για επεξεργασία.
Ø Απαιτείται μελέτη για την χωροταξική, λειτουργική και ομοιόμορφη τοποθέτηση των κάδων ανακύκλωσης στο Δήμο (σημεία διαλογής) καθώς και τον απαιτούμενο αριθμό τους.
Ø Είναι αναγκαίο να οργανωθεί εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης (πόρτα-πόρτα) των πολιτών, των υπηρεσιών και των επιχειρήσεων καθώς και άλλων φορέων του Δήμου για το πρόγραμμα ανακύκλωσης, με προτεραιότητα στα σχολεία. Αυτό επιτυγχάνεται με έκδοση έντυπου υλικού και με ενημερωτική εκστρατεία στον τοπικό τύπο (ενέργειες που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε.Α.Α.). Το ζήτημα της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης του πολίτη είναι κομβικής σημασίας. Χωρίς τη συναίνεση και συμμετοχή του πολίτη, κάθε σύστημα διαχείρισης είναι καταδικασμένο σε αποτυχία.

2. ΟΓΚΩΔΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ. Προτείνουμε να ξεκινήσει η συλλογή των
ογκωδών αντικειμένων σε οικόπεδο του δήμου Στη συνέχεια αυτά (ψυγεία, κουζίνες, πλυντήρια, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ελαστικά κλπ), θα παραδίδονται προς ανακύκλωση σε αδειοδοτημένες εταιρείες. Ο Δήμος θα πρέπει να ενημερώσει τους πολίτες και να οργανώσει πρόγραμμα συλλογής των ογκωδών αντικειμένων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία σε άλλους Δήμους της χώρας.

3. ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ. Οφείλουμε να προχωρήσουμε και να ενισχύσουμε, σε συνεργασία με αδειοδοτημένες εταιρείες (ΑΦΗΣ, ΣΥ.ΔΕ.ΣΥΣ κλπ.), την ανακύκλωση μπαταριών, συσσωρευτών κλπ, που περιέχουν στοιχεία ιδιαίτερα επικίνδυνα για το περιβάλλον.

4. ΟΡΓΑΝΙΚΑ (φρούτα, φλούδες, λαχανικά, φύλλα δέντρων και φυτών, στάχτη τζακιού, τεμαχισμένα κλαδιά κλπ). Προτείνουμε να ξεκινήσει πιλοτικό πρόγραμμα οικιακής λιπασματοποίησης για τα οργανικά ζυμώσιμα με δωρεάν παροχή από το δήμο κάδων λιπασματοποίησης στους πολίτες που ενδιαφέρονται και θέλουν να παράγουν φυσικό λίπασμα για τον κήπο και τις γλάστρες τους (εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία σε άλλους Δήμους).

5. ΚΙΝΗΤΡΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ. Προτείνουμε να μελετηθεί το ενδεχόμενο της εισαγωγής οικονομικών κινήτρων και αντικινήτρων για την ανακύκλωση. Πρέπει να βρούμε τρόπους να επιβραβεύσουμε τους πολίτες που βοηθούν τις δράσεις ανακύκλωσης του δήμου μας, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

6. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ. Να αποκαταστήσουμε και να αναπλάσουμε άμεσα τη χωματερή, όπως άλλωστε ορίζει η νομοθεσία αλλά και ο πολιτισμός μας.

7. ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ Χ.Υ.Τ.Υ.
Πρέπει να προχωρήσουμε αποφασιστικά στις προβλεπόμενες διαδικασίες για τη χωροθέτηση Χ.Υ.Τ.Υ. (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Αδρανών Υπολειμμάτων) αντί για Χ.Υ.Τ.Α., που δεν επιβαρύνει καθόλου το περιβάλλον και απαιτεί μικρότερη έκταση. Εφόσον προχωρήσουν γρήγορα όλα τα προηγούμενα βήματα, οι πολίτες θα διαπιστώσουν ότι ο όγκος των απορριμμάτων ελαχιστοποιείται.


Σαμοθράκη Εν Δράσει


Παρόλο που οι προτάσεις μας έγιναν γνωστές στον κο Δήμαρχο την Κυριακή 3 Αυγούστου 2008 από ότι φαίνεται απορρίφθηκαν μιας και ο Δήμαρχος είχε ήδη πάρει την απόφασή του να χρησιμοποιήσει αστυνομικές δυνάμεις τις οποίες τις χρησιμοποίησε την επόμενη μέρα.

Καταδικάζουμε το γεγονός της σύλληψης 3 συμπολιτών μας που προσπάθησαν να εμποδίσουν τα απορριμματοφόρα να αδειάσουν τα σκουπίδια στην χωματερή της Σκλαβούνας κοντά στα Αλώνια , και οποιαδήποτε κίνηση βίας μας βρίσκει αντίθετους.
Δεν πιστεύουμε ότι η τιμωρία των κατοίκων αποτελεί λύση στο πρόβλημα.
Ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους.......................


Με εκτίμηση
Σύλλογος Σαμοθράκη Εν Δράσει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου