Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010

Τα ερωτήματα του Συλλόγου Σαμοθράκη εν δράσει

1.ΔΗΜΟΣΙΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Ο Δήμος έχει μεγάλο οικονομικό άνοιγμα και μεγάλο δανεισμό. Πως σκέφτεστε να ανταποκριθείτε στοις οικονομικές δυσκολίες που έρχονται και μάλιστα εν όψει Καλλικράτη. Με ποιον τρόπο θα συλλέξετε έσοδα? Προτίθεστε να προβείτε σε:
Πώληση περιουσίας του δήμου, εκχώρηση ενοικίαση κερδοφόρων δυνατοτήτων του νησιού- φυσικών πόρων, Σύμπραξη με ιδιώτες για την συνεκμετάλλευση άλλων πόρων, άυξηση δημοτικών, τελών κάτι άλλο? 
  
2. ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η συγκοινωνία του νησιού μας είναι στα χειρότερά της εδώ και 15 χρόνια. Το σημερινό πλοίο είναι αμφίβολο αν θα συνεχίσει στο άμεσο μέλλον, το λιμάνι «δεν μεγάλωσε» για να δέχεται μεγάλα πλοία, η πρωτοβουλία των δήμων Αλεξ/πολης – Σαμοθράκης για ένα ταχύπλοο (700.000Ευρώ) δεν ευδοκίμησε, τα αλιευτικά καταφύγια των Θέρμων και του Λακώμματος  δεν αξιοποιήθηκαν για παράλληλες επικουρικές λύσεις! Πριν ένα χρόνο περίπου το νησί μας είχε μείνει 3,5 μήνες χωρίς πλοίο. Πως θα αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα;

3. ΥΓΕΙΑ
Περίπου 500 παιδιά κατοικούν μόνιμα στο νησί χωρίς παιδίατρο και πάνω από 1000 ηλικιωμένοι χωρίς καρδιολόγο. Το νησί έχει βασικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, (δεν διαθέτει ορθοπεδικό, οφθαλμίατρο κοκ). Το Κέντρο υγείας υπολειτουργεί επικίνδυνα. Τι σκοπεύετε να κάνετε άμεσα για την  επίλυση αυτών των προβλημάτων: Θα δώσετε προτεραιότητα στο σχέδιο μεταστέγασης του ΚΥ, Θα δώσετε κίνητρα σε ιατρούς , Προτίθεστε να επιδιώξετε την αναβάθμιση του Κ.Υ. σε άγονης α κατηγορίας, κάτι άλλο?

4.ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Το πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών μας, τα τελευταία χρόνια μας έχει εξοργίσει μας έχει ντροπιάσει μας έχει εκθέσει ανεπανόρθωτα με φοβερές συνέπειες τόσο στον τουρισμό αλλά και στην κοινωνική συνοχή. Πως προτίθεστε να διαχειριστείτε τα απορρίμματα στο νησί την 1/1/11 μέχρι την ημερομηνία εφαρμογής του περιφερειακού σχεδιασμού, ποιες ενέργειες θα κάνετε για να υλοποιήσετε τον περιφερειακό σχεδιασμό? Πως θα κάνετε σε καθημερινή βάση τους οικισμούς καθαρότερους και πως θα αποκαταστήσετε την καθαριότητα στα μολυσμένα εδάφη εκτός οικισμών, ρέματα, παραλίες;


5. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αυτή η γη αναβλύζει πολιτισμό και είμαστε όλοι μας πολύ περήφανοι γι αυτό. Ωστόσο το ζήτημα του πολιτισμού έχει υποβαθμιστεί μπροστά στα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα του νησιού, με αποτέλεσμα να περιορίζεται σε καλοκαιρινές εκδηλώσεις και σε πρωτοβουλίες συλλόγων και φορέων που αγωνίζονται να επιβιώσουν. Επειδή αποτελεί ζωτικό θέμα που αφορά την ποιότητα ζωής μας και ειδικά των νέων, την παιδεία και την κοινωνικοποίηση μας. Πως σκέπτεστε να προάγετε τον πολιτιμσό στο νησί μας? Ποιες είναι οι σκέψεις σας, οι προτάσεις σας και οι προτεραιότητες σας σε αυτό το θέμα?

6. ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Η κτηνοτροφία είναι η κυριότερη επαγγελματική δραστηριότητα στο νησί. Με τον τρόπο που γίνεται ούτε τους κτηνοτρόφους ικανοποιεί, ούτε το φυσικό περιβάλλον προστατεύει. Τι  συγκεκριμένες πολιτικές και τι  μέτρα προτίθεστε να εφαρμόσετε για να αναβαθμίσετε την κτηνοτροφία και να ενισχύσετε το εισόδημα των κτηνοτρόφων και παράλληλα τι μέτρα και πολιτικές προτίθεστε να εφαρμόσετε για να προστατέψετε το φυσικό περιβάλλον?

7. ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

 Ο Τουρισμός φαίνεται πως είναι η κυριότερη  επαγγελματική προοπτική στο νησί, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κεντρικός και μακροχρόνιος σχεδιασμός για τον τουρισμό στο νησί μας. Τι είδους τουρισμό ονειρεύεστε για το νησί μας με τι χαρακτηριστικά και τι ομάδες στόχου και ποιες πρωτοβουλίες θα παίρνατε για την προώθηση του?

8.ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ήδη βρισκόμαστε στο τέταρτο έτος της προγραμματικής περιόδου (Ε.Σ.Π.Α.2007- 2013). Ποια είναι τα έργα ζωτικής σημασίας  και οι δράσεις που προγραμματίζετε να εντάξετε στα πλαίσια αυτά  και πως θα προχωρήσετε στον σχεδιασμό και στην ωρίμανσή τους;

9. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Είναι γεγονός ότι η άποψη των δημοτών για την λειτουργία του Δήμου Σαμοθράκης είναι απαξιωτική. Που πιστεύεται ότι οφείλεται αυτό και τι προτίθεστε να κάνετε για την αποκατάσταση της φερεγγυότητας του Δήμου τόσο σε επίπεδο τοπικής διακυβέρνησης όσο και σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών ;

10. ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΣ
Το ζήτημα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξ/πολη δεν απασχόλησε καθόλου ούτε την τοπική κοινωνία, ούτε τους φορείς της αλλά ούτε τις τοπικές αρχές είναι ενδεικτικό το ότι δεν απασχόλησε ούτε μια φορά το Δημοτικό Συμβούλιο. Ποια η θέση σας για την σκοπιμότητά του; Είστε υπέρ ή κατά στην κατασκευή του και γιατί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου