Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ ΜΕ ΞΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΕΡΑΙΔΕΣ







Ο Συλλογος Σαμοθράκη Εν Δρασει θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 30 Ιουλίου εκδήλωση με αφιέρωμα στ παιδικό παραμύθι. Για τον λογο αυτό καλέσαμε απο την Αθήνα την Ζωή Νικητάκη γνωστή παραμυθού για να αφηγηθει στα παιδιά παραμυθια απο την λαική μας παράδοση.
Το παραμύθι μπορουν να το παρακολουθήσουν παιδιά όλων των ηλικιών -εννοείται βέβαια ότι τα πολύ μικρά θα συνοδεύονται απο γονείς-

Το παραμύθι θα αφηγηθεί η παραμυθού μας στο καφενεδάκι του αρχαιολογικού χώρου της Παλιάπολης περιοχή Σκρα στις 10.30 το πρωί.


Παρακάτω ακολουθουν γενικές πληροφορίες σχετικά με το παραμύθι της κας Νικητάκη Ζωής

Αφήγηση Παραμυθιών για παιδιά:"ΤΟ ΧΡΥΣΟΠΡΑΣΙΝΟ ΠΟΥΛΙ''.
Ένα κουβάρι παραμύθιαγια στοιχειά, νεράιδες, ξωτικά και πλάσματα μυθικά".
Η Ζωή Νικητάκη θα αφηγείται ένα κουβάρι παραμύθια για στοιχειά, νεράιδες, ξωτικά και πλάσματα μυθικά, για ανθρώπους αλαφροΪσκιωτους που σε κάποιο ξέφωτο συνάντησαν τ΄ αερικά κι από τότε έχασαν τα λογικά...Ένα αφηγηματικό ταξίδι που θα περιλαμβάνει παραμύθια της λαϊκής μας παράδοσης κι όχι μόνο...
Μια βασιλοπούλα καθώς ανοίγει η γη και την καταπίνει, πέφτει στην σπηλιά μιας λάμνισσας κι από 'κει ξεκινούν οι περιπέτειές της σ΄ένα ταξίδι θαυμαστό, όπου όλα μιλάνε με ανθρώπινη λαλιά: τα ποτάμια, τα δέντρα, τα ζώα ως κι οι σκάλες ακόμη... Ένα παληκάρι που η ομορφιά του λάμπει ως τ' άστρα, αρπάζει κρυφά το αραχνοϋφαντο μαντήλι μιας μικρής νεράιδας που είναι πρώτη σε χάρη και πρώτη σε ομορφιά.
Αν είστε παιδιά ανάψτε το φαναράκι σας και πάρτε το μονοπάτι για τον μαγικό κόσμο της φαντασίας και των ονείρων, εκεί όπου επειδή τίποτα δεν αποκλείεται, ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΝ. Άλλωστε όλοι μας λίγο πολύ είμαστε πλάσματα φτιαγμένα από το υλικό των ονείρων. Είναι στη μοίρα μας να ονειρευόμαστε κι επειδή τα όνειρα μετουσιώνονται πάντοτε μέσω του λόγου, γίνονται παραμύθια που τρέφουν την ψυχή μας.


Σύλλογος Σαμοθράκη Εν Δράσει

3 σχόλια:

  1. Εφημερίδα ¨ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ¨, Φύλλο 369, 07/08/09, Σελ. 18 www.pressreader.gr




    Tο Σάββατο 22 Αυγούστου στο αγροτόσπιτο Νικολοσόφο

    Αφήγηση παραμυθιών αλλά και μαγικά τεχνάσματα από τον Πρωτέα!

    Ρεπορτάζ: Βάλια Μιχαήλ

    Ο τίτλος της αφήγησης είναι: "ΤΟ ΧΡΥΣΟΠΡΑΣΙΝΟ ΠΟΥΛΙ. Ένα κουβάρι παραμύθια για στοιχειά, νεράιδες, ξωτικά και πλάσματα μυθικά". Την αφήγηση θα κάνει η Ζωή Νικητάκη.

    Την Ζωή γνώρισα τον Νοέμβριο στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, που είχα πάει , προκειμένου να παρακολουθήσω το πρόγραμμα: "Σιτάρι, αλεύρι, ψωμί, ιδέες για επιχειρηματικότητα μέσα από το λαϊκό πολιτισμό". Την επιμέλεια τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος την είχε αναλάβει η ίδια. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης αφηγήθηκε και τμήμα από το λαϊκό παραμύθι, " ο Σιμιγδαλένιος". Στο πλαίσιο του βιωματικού εργαστηρίου είχε μεταξύ άλλων προσκαλέσει και μέλη από το λαογραφικό σύλλογο Κερατέας, "Απόλλων". Η παρουσία της Κερατέας έλαμψε τότε με την επιμελημένη δουλειά που παρουσίασαν οι κυρίες μέλη του Συλλόγου.

    Μια πρόσκληση από την Ζωή για άλλη μια αφήγηση παραμυθιών που πρόκειται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο, στις 22 Αυγούστου στον δροσερό κήπο του αγροτόσπιτου Νικολοσόφο. Ο Νίκος Αδαμακόπουλος και η Σοφία ιδιοκτήτες και οργανωτές της εκδήλωσης θα μας περιμένουν και φέτος στον χώρο τους για να περάσουμε μια όμορφη βραδιά…με παραμύθια. Όπως μου είπε η Ζωή τα παραμύθια της μέσα στο καλοκαίρι ταξιδεύουν σε διάφορα νησιά του τόπου μας και ξαποσταίνουν για λίγο και στο χωριό που έκανε τα πρώτα της όνειρα, στην Κερατέα, εκεί που βρίσκεται ο κήπος της παιδικής της ηλικίας.

    Το Σάββατο λοιπόν στις 8.30 μ.μ. όσοι θα μπορέσουν θα παρακολουθήσουν μια βραδιά αφιερωμένη στην Παράδοση, στο Παραμύθι αλλά και στη Μαγεία,. Διότι στο πρόγραμμα θα έχει και άλλα …ενδιαφέροντα και διασκεδαστικά θεάματα όπως το Μάγο του Λαυρίου Πρωτέα με τα μαγικά του τεχνάσματα που αγγίζουν το υπερφυσικό…Ο Πρωτέας λοιπόν το έβαλε σκοπό να μας διασκεδάσει με το χιούμορ του και τα μαγικά του κόλπα και μαζί με την Ζωή να μας παρασύρουν μακριά από όλα αυτά που μας απασχολούν έστω για λίγες ώρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    “ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ”.


    Tα παραμύθια έχουν παιδαγωγική, μα κυρίως θεραπευτική λειτουργία. Στην εποχή μας, που ο άνθρωπος έχει χάσει τον εσωτερικό του δρόμο, τα παραμύθια μας δείχνουν τον δρόμο που μπορεί να μας οδηγήσει στην σύνδεση με τον πυρήνα της ύπαρξής μας, δηλαδή με την ίδια μας την ψυχή.

    Μας ταξιδεύουν στον κήπο της παιδικής μας ηλικίας, καθώς μιλούν με μια οικουμενική γλώσσα, τη γλώσσα της καρδιάς και ενεργοποιούν τη φλόγα της πίστης. Ακούγοντας την καρδιά μας, μπορούμε να θεραπεύσουμε το σώμα μας.

    Ένα αφηγηματικό ταξίδι που περιλαμβάνει παραμύθια από την παράδοση διαφόρων λαών του κόσμου και μας λένε ότι αν πιστεύεις στο απίστευτο κι έχεις επίγνωση, ΟΛΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΝ.

    Παραμύθια που μας δείχνουν πως ενεργοποιώντας τη φλόγα της αγάπης μέσα μας, μπορούν να γίνουν θαύματα.

    Όλοι μας μεταφέρουμε τον σπόρο του δέντρου της ζωής μέσα μας. Από εμάς εξαρτάται, αν θα του επιτρέψουμε να βλαστήσει και να ανθίσει ή αν θα τ΄αφήσουμε να μαραθεί και να χαθεί.

    Το λοιπόν, ανάψτε το φαναράκι σας και πάρτε το μονοπάτι για τον μαγικό κόσμο της φαντασίας και των ονείρων, εκεί όπου επειδή τίποτα δεν αποκλείεται, τα πάντα είναι πιθανά. Άλλωστε όλοι μας λίγο πολύ είμαστε πλάσματα φτιαγμένα από το υλικό των ονείρων. Είναι στη μοίρα μας να ονειρευόμαστε κι επειδή τα όνειρα μετουσιώνονται πάντοτε μέσω του λόγου, γίνονται παραμύθια που τρέφουν την ψυχή μας.

    AΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ: Ζωή Νικητάκη
    Στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Άγιος Σάββας, την Τετάρτη, στις 7 Οκτωβρίου ώρα: 18:30

    Για περαιτέρω πληροφορίες ή διευκρινίσεις επικοινωνήστε
    στο τηλ. 6947016653 και στο e-mail: nikitakizoi@yahoo.gr

    φωτογραφία: Δέσποινα Βλασερού – v.despi@yahoo.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή