Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2009

LANDSCAPE OF THE YEAR


24/7/2009


Μετά από μια μικρή αλλαγή στο πρόγραμμα του Ομίλου Φίλων Βουνού και Θάλασσας, ο Σύλλογος Σαμοθράκη εν δράσει πραγματοποίησε την Πέμπτη 23 Ιουλίου την αναπαράσταση κατασκευής αμφορέα για τις ανάγκες του διαγωνισμού landscape of the year στον οποίο συμμετέχει το νησί της Σαμοθράκης με στόχο την διεθνή προβολή του νησιού ως τουριστικό προορισμό εναλλακτικών διακοπών, η δραστηριότητα πρόσφερε μεγάλη χαρά τόσο σε εμάς όσο και στους μικρούς μας φίλους από το ΚΔΑΠ Χώρας που πλαισίωσαν και ομόρφηναν την όλη δράση.


Η κατασκευή ξεκίνησε στις 10 το πρωί χρησιμοποιώντας ένα ημιτελές αμφορέα ο οποίος είχε δουλευτεί τις προηγούμενες μέρες στον τροχό, στο εργαστήρι Κεραμεικής του Δήμου Σαμοθράκης από την κεραμίστρια και υπεύθυνη του εργαστηρίου κα Βαρβάρα Γύπα, και ολοκληρώθηκε από τα μέλη του συλλόγου μας στον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιάπολης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των μελών του Ομίλου Φίλων Βουνού και Θάλασσας.

Την ίδια ώρα 25 παιδιά του ΚΔΑΠ Χώρας κατασκεύασαν πήλινα σκεύη αναπαριστώντας αγγεία που έχουν φέρει στο φως οι ανασκαφές και φιλοξενούνται στο μουσείο της Παλαιάπολης.
Απολαύστε κάποιες στιγμές από την πολύ όμορφη αυτή μέρα.--------------------16/7/2009-----------------

Αγαπητά μέλη του Συλλογου

Σας στέλνουμε το πρόγραμμα της συμμετοχής της Σαμοθράκης στον πανευρωπαικό διαγωνισμό Landscape of the year.
Οπως θα δειτε ο Σύλλογος Σαμοθράκη Εν Δράσει συμμετέχει την 1η ημέρα Τρίτη 21 Ιουλίου με την κατασκευή πήλινων αγγείων.

Διαλέξαμε αυτή την δράση γιατί συνδέει την Σαμοθράκη που ανέκαθεν ήταν γή του πηλού και φημισμένη στην αρχαιότητα για τα εργαστήρια της, με την Σαμοθράκη του σήμερα που συνεχίζει αυτη την παράδοση μέσω των δραστηριοτήτων του ΚΔΑΠ διδάσκοντας αυτή την τέχνη σε παιδιά και μεγάλους.

Το σημείο συνάντησης για την κατασκευή των αγγείων ειναι στην Παλιάπολη στο καφενεδάκι της Νούλας (επάνω στον δρόμο μέσα στα αρχαία) 9:00 το πρωί και η δράση θα βιντεοσκοπηθεί για τις ανάγκες του Διαγωνισμού.

Το εγχείρημα θα πάρει σάρκα και οστά με την βοήθεια της Βαρβάρας, δασκάλας αγγειοπλαστικής του εργαστηρίου κεραμεικής της Σαμοθράκης, και φυσικά με όλους εμάς που θα συμμετέχουμε.

Αν λοιπον βαρεθήκατε την εγχώρια διασημότητα και θελετε να γίνετε γνωστοι και στο εξωτερικό ελάτε την Τρίτη 29 Ιουλίου 9:00 το πρωί στο καφενεδάκι της Νούλας


Στη συνέχεια παραθέτουμε το πλήρες πρόγραμμα του διαγωνισμού

---------------------------------------------------------------------------------------------


Με εκτίμηση ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΒΟΥΝΟΥ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ FRIENDS OF NATURE
Ποσειδώνος 18, 166 73 Βούλα, Τηλ.: 210.9657879, Fax: 210.8992113
E-mail: omilosfi@otenet.gr, www.omilosfi.gr21/07-27/07
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ

ΤΡΙΤΗ 21 ΙΟΥΛΙΟΥ
Πρωί:
-Ξενάγηση στον Αρχαιολογικό χώρο της Παλιάπολης από το Πνευματικό Κέντρο Σαμοθράκης.
Σαμοθράκη η Γη του πηλού» Κατασκευή οξύμορφων πήλινων αγγείων όπως κατασκευάζονταν στα αρχαία εργαστήρια πηλού στη Σαμοθράκη, από τον Σύλλογο «Σαμοθράκη εν Δράσει».


-Περιήγηση στη γραφική Χώρα με ξενάγηση στο Κάστρο από το Πνευματικό Κέντρο Σαμοθράκης


Απόγευμα: Συνάντηση με τα μέλη του Ομίλου Φίλων Βουνού και Θάλασσας Σαμοθράκης και με εκπροσώπους των συλλόγων που στηρίζουν το πρόγραμμα.


ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ
Πρωί:
-Πεζοπορία στη διαδρομή Κλείδωση-Βάθρες- Καταρράκτης Φονιά (Διάρκεια 2.30 ώρες). Η πεζοπορία είναι εύκολη και γίνεται μέσα σε πλούσια βλάστηση με πολλά νερά. Μπάνιο στις Βάθρες. Το μεσημέρι μπάνιο στην παραλία του Πύργου του Φονιά.
Απόγευμα:
-Επίδειξη τρύγου μελιού από τον Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Σαμοθράκης.
- Παραγωγή του παραδοσιακού τοπικού γλυκού «Πράουστι» από τον Συνεταιρισμό Γυναικών Σαμοθράκης.
Βράδυ: Εκδήλωση-ενημέρωση για τις ευπαθείς ομάδες του νησιού και διοργάνωση παραδοσιακής βραδιάς με τοπική μουσική στη Χώρα από το Σύλλογο Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Οι 5 Άγιοι Μάρτυρες».


ΠΕΜΠΤΗ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ
Πρωί:
-Εύκολη πεζοπορία 1 ώρας στο πολιτιστικό μονοπάτι Καστέλι-Δάφνη.
-Πρωινό στη στάνη του Ράξενα.
-Πεζοπορία και ξενάγηση στον προϊστορικό οικισμό στη θέση «Μικρό Βουνί» από το Πνευματικό Κέντρο Σαμοθράκης. Πεζοπορία 15 λεπτών Δάφνη-Λάκωμα και επίσκεψη και ενημέρωση στους παραδοσιακούς νερόμυλους στο Λάκκωμα από τον Ορειβατικό Σύλλογο Σαμοθράκης
- Ενημέρωση στο τυροκομείο «Παπανικολάου» από τον Αγροτικό Σύλλογο Σαμοθράκης.
- Μπάνιο στη παραλία Μακρυλιές ή Παχιά Άμμος.
Απόγευμα: Προαιρετική ανάβαση στο βουνό Σάος με τη στήριξη του Ορειβατικού Συλλόγου Σαμοθράκης. Πεζοπορία μέχρι το οροπέδιο όπου υπάρχει το περίφημο Δάσος Μαρτίνη (1.100μ.). Η πορεία είναι μέτρια και διαρκεί 3.30 ώρες. Διανυκτέρευση στο οροπέδιο με υπνόσακους και άναμα φωτιάς.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ
Πρωί:
-Ανάβαση στη κορυφή Φεγγάρι (1611 μ.) για να απολαύσουμε την ανατολή και την εκπληκτική θέα από τον Άθω μέχρι τα τούρκικα παράλια.
- Επίδειξη από τους Κιαχαγιάδες (τοπικούς τσοπάνηδες) του παραδοσιακού τρόπου που πιάνουν τα αγριοκάτσικα (Σκιάξιμο).
Απόγευμα:
-Επίδειξη: αλώνισμα και κούρεμα ζώων (κούρτα) από τον Αγροτικό Σύλλογο Σαμοθράκης.
-Περιήγηση σε αμπελώνα και σε παραδοσιακό αποστακτήριο τσίπουρου από τον Αμπελουργικό Συνεταιρισμό Σαμοθράκης.
Βράδυ: Γιορτή τσίπουρου με παραδοσιακή μουσική στο χωριό Καρυώτες από τον «Αμπελουργικό Συνεταιρισμό Σαμοθράκης» .

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ
Πρωί:
-Πεζοπορία Άμμος- Κατάρτι- Βάτος (Διάρκεια 2.30 ώρες) από τον Ορειβατικό Σύλλογο Σαμοθράκης και τον Σύλλογο Αυτοδυτών Σαμοθράκης.
-Ξεναγήσεις στα εκκλησάκια «Πουρνιάς» ή «Κρεμνιώτισσας» από το Πνευματικό Κέντρο Σαμοθράκης με κατάληξη στην παραλία του Βάτου με πλούσια νερά και πλατάνια όπου τερματίζει το ομώνυμο φαράγγι. Επίσκεψη σε κοντινούς καταρράκτες.
-Επίδειξη καθαρισμού Βυθού από το Σύλλογο Αυτοδυτών Σαμοθράκης στη θέση Λαδόξερα..
-Canyoning : κατάβαση από τον καταρράκτη «Κρεμαστό» από μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Σαμοθράκης με συμμετοχή ενδιαφερόμενων επισκεπτών.
-Κολύμπι και φαγητό στην παραλία του Βάτου. Επιστροφή με καΐκι.
Απόγευμα:
-Επίδειξη χορού Καποέιρα από ειδική ομάδα στη Θέρμα από τον Αθλητικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Φίλοι του Βουνού».
Βράδυ: Νυχτερινή καλλιτεχνική εκδήλωση με μουσική ή θέατρο στον αρχαιολογικό χώρο των Καβειρίων μετά από ειδική άδεια της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Η εκδήλωση οργανώνεται από τον Σύλλογο Φίλων Μουσικής «Αρμονία Γένεσις».


ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ
Πρωί: Συμμετοχή στο παραδοσιακό πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στη Παλιάπολη.
Βράδυ: Αποχαιρετιστήρια βραδιά με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, το Δήμο και τους Συλλόγους του νησιού.


ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ
Επιστροφή στην Αθήνα.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
-Το πρόγραμμα οργανώνεται από τον Όμιλο Φίλων Βουνού και Θάλασσας Αττικής με την στήριξη της Νομαρχίας Θράκης και του Δήμου Σαμοθράκης, το συντονισμό του Ομίλου Φίλων Βουνού και Θάλασσας Σαμοθράκης και τη συμμετοχή των Συλλόγων που αναφέρονται στο πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου