Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΑΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΔΩΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

Προς: ΔΗΜΟ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ
Υπόψη Δημοτικού Συμβουλίου
Σαμοθράκη 17/3/2009

Θέμα: Τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης.
Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο σύλλογος Σαμοθράκη Εν Δράσει παρακολουθεί από κοντά όλες τις εξελίξεις της εφαρμογής της ανακύκλωσης στο νησί μας, και νιώθουμε ικανοποιημένοι, με την υπογραφή της σύμβασης τόσο με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης όσο και με την εταιρία συλλογής μικρών ηλεκτρικών συσκευών.

Ωστόσο επειδή ζούμε στο νησί και γνωρίζουμε τις καιρικές αλλά και τις κοινωνικές συνθήκες του, θα θέλαμε για το κάθε σημείο ανακύκλωσης που θα δημιουργήσετε στον κάθε οικισμό να προβλέψετε και να κατασκευάσετε ΣΤΑΘΕΡΑ πακτωμένα σημεία υποδοχής των κάδων και να προβλέψετε έναν τρόπο που να κλειδώνουν οι κάδοι στα σημεία τοποθέτησης. (Αυτό μπορεί να γίνει με κλειδί πασπαρτου).
Πιστεύουμε ότι έτσι η ανακύκλωση θα αποκτήσει άμεση υπόσταση στα μάτια των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού, αλλά συγχρόνως θα λύσει και πολλά λειτουργικά προβλήματα που προκαλούνται όπως και εσείς γνωρίζετε γύρω από το θέμα των κάδων. (κλοπή των κάδων για ιδιωτική χρήση, μετακίνηση τους από το αρχικό σημείο τοποθέτησης ένεκα καιρικών συνθηκών ή και άλλων λόγων. )

Όσον αφορά για το κόστος της κατασκευής των θέσεων αυτών, προτείνουμε να διατεθεί ένα μέρος της επιχορήγησης από την ΕΕΑΑ και έτσι να δοθεί μια δυνατή ώθηση σ' αυτό το πολιτισμικό άλμα που από κοινού όλοι οι κάτοικοι του νησιού αποφασίσαμε να κάνουμε.Όπως αποδείξαμε ήδη, συνεχίζουμε να βοηθάμε εμπράκτως στην προσπάθεια, αυτή τη φορά οργανώνοντας τις ομάδες ενημέρωσης των κατοίκων με την μέθοδο πόρτα-πόρτα αλλά σχεδιάζοντας συγχρόνως και άλλες δραστηριότητες ευαισθητοποίησης.

Ωστόσο περιμένουμε και την δική σας ανταπόκριση στο αίτημα μας, ενώ σας ενημερώνουμε ότι θα παρακολουθούμε στενά την αξιοποίηση της επιχορήγησης της ΕΕΑΑ η οποία εκτιμούμε πως δεν υπάρχει περίπτωση να απορροφηθεί για άλλες ανάγκες πέραν της οργάνωσης της ανακύκλωσης.
Με την ελπίδα ότι το νησί θα πάρει επιτέλους αυτό που του αξίζει

Σύλλογος Σαμοθράκη Εν Δράσει

ΞΕΚΙΝΑ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΡΤΑ -ΠΟΡΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Αγαπητέ Σύλλογε,
Μας αξιζουν συγχαρητήρια. Μετά από πολλές και επίμονες προσπάθειες να αλλάξουμε καταρχήν τα μυαλα της εξουσίας, η πλυση εγκεφάλου (με την βοήθεια του δημοτικου συμβουλου Λευτέρη Ατζανού) τελικά απεδωσε. Με επιμονή και υπομονή κατορθώσαμε να πείσουμε δημαρχο, και αντιπολίτευση (βλ.συμπολίτευση μιας και αντιπολίτευση δεν υπάρχει σε αυτό το νησί) οτι η ανακύκλωση είναι η μόνη λύση για τα σκουπίδια που βασανίζουν το νησί.
Για όσους ζουνε μακριά και δεν γνωρίζουν το ιστορικό, για να σας βάλουμε λίγο μέσα στο θέμα, πρέπει να ξέρετε ότι σαν Σύλλογος ζητουσαμε ανακυκλωση σχεδόν ένα χρόνο τώρα και μας αντιμετώπιζαν στα δημοτικα συμβούλια το λιγότερο σαν τους γραφικούς του νησιού, μέχρι που το προηγούμενο καλοκαίρι με το προβλημα των σκουπιδιών η προταση μας έγινε δεκτή απο τον Δήμαρχο και την αντιπολίτευση βλ.συμπολίτευση (έστω και αν ποτέ οι ίδιοι δεν πίστεψαν ποτέ σε αυτό) Τι έτος είπαμε έχουμε;; 2009 στον υπόλοιπο κόσμο, 1950 στη Σαμοθράκη.....
Αποτέλεσμα ήταν ότι στη χθεσινή συνάντηση με τον Λευτέρη Ατζανό ενημερωθήκαμε ότι επιτέλους η πολυπόθητη σύμβαση με την Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης υπογράφτηκε και περιμένουμε να μας φέρουν τους κάδους και τις σακκούλες που θα μοιραστούν στους κατοίκους. Εδώ ξεκινάει και η δική μας δουλειά, που όπως είχαμε δεσμευτεί απέναντι στον Δήμο με το που θα ερχόταν η Ανακύκλωση θα κάναμε ενημέρωση πόρτα πόρτα στους κατοίκους. Για να το οργανώσουμε όλο αυτό θα συναντηθούμε μέσα στην εβδομάδα οπου και θα λάβετε sms στα κινητά σας για το Mission Imposible. Μετά θα αυτοκαταστραφούν.Τώρα που το ξέρετε μην το παίξετε κινέζοι. Χωρίς ΟΛΟΥΣ μας δεν θα γίνει τίποτα. Φιλικά Σύλλογος Σαμοθράκη Εν Δράσει

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

ΤΟ ΠΡΩΤΥΠΟ ΧΩΡΙΟ

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΤΟ ΑΚΟΥΣΑΝ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ.... ΠΡΟΤΥΠΟ ΧΩΡΙΟΜαθήματα χρηστήςΔιακυβέρνησης προς ΝΔ και ΠΑΣΟΚκαι άπαντες πολιτικούς. (Ε, ρε ξύλο που θέλουνε όλοι τους...)

Πρόκειται για ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό πουκατάφερε μετά απόσυστηματική προσπάθεια, όχι μόνο να σταθεί όρθιο, αλλά να γίνειπρότυπο ανάπτυξης. Για τη μεγάλη ανατροπή που έρχεται από την Ανάβρα του νομού Μαγνησίας. Στις δυτικές πλαγιές της Οθρυος, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων και σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την κοντινότερη κωμόπολη (τον Αλμυρό), οι7 00 κάτοικοι, όλοι τουςκτηνοτρόφοι, απολαμβάνουν εισοδήματα από 30έως 100 χιλιάδες ευρώ και μιαποιότητα ζωής που μπορεί νασυγκριθείμόνο με την πλούσια Ελβετία. Εδώ ο κόσμος δεν φεύγει προς τα αστικά κέντρα, αλλά επιστρέφει στο χωριό του. Με ποσοστό ανεργίας στο μηδέν και με μέσο όρο ηλικίας τα 40έτη, ο πληθυσμός διπλασιάστηκε μέσα στα τελευταία 15 χρόνια.
Οι υποδομές του υποδειγματικές:
Το αιολικό πάρκο, που δίνει έσοδα 100.000 ευρώ ετησίως στην κοινότητα, τα τρία υπερσύγχρονα κτηνοτροφικά πάρκα που στεγάζουν το χειμώνα (όταν η Ανάβρα αποκλείεται από τα χιόνια) 25.000 ζώα, το πρότυπο σφαγείο, που θυμίζει χειρουργείο, το διώροφο πάρκινγκ των 60 θέσεων, το γυμναστήριο με τα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, τα γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, το λαογραφικό μουσείο και φυσικά το περιβαλλοντικό-πολιτιστικό πάρκο,έκτασης 240 στρεμμάτων.
Η κοινωνική μέριμνα κατέχειπρώτιστη θέση: νηπιαγωγείο και δημοτικό του «κουτιού», αγροτικό ιατρείο (πάντοτε στελεχωμένο), δωρεάν στέγαση για τους δασκάλους και τους γιατρούς, «Βοήθεια στο σπίτι», σχεδιασμός για γηροκομείο, ακόμα και για πισίνα!


Πoιο είναι άραγε το μυστικό της επιτυχίας; Πώς μια μειονεκτική περιοχήκατάφερε το «θαύμα»;

Η μάχη με τη μιζέρια άρχισε τις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν τα ηνία της κοινότητας πήρε ο Δημήτρης Τσουκαλάς, ένας άνθρωπος που άφησε την Αθήνα για να γυρίσει στο χωριό του και να προσφέρει στη γενέτειρά του. Με ένα διάλειμμα 4 χρόνων,είναι από τότε κοινοτάρχης της Ανάβρας.

Η κατάσταση που συνάντησε ήταν απελπιστική. Τα γελάδια, οι χοίροι και τα πρόβατα κυκλοφορούσαν ελεύθερα στο χωριό. Στους χωματόδρομους. Δεν υπήρχε πουθενά άσφαλτος. Το χειμώνα περπατούσες μέσα στη λάσπη, το καλοκαίρι η σκόνη σε έπνιγε.«Προτεραιότητά μας ήταν ηκατασκευή κτηνοτροφικών πάρκων,για να μπει τέλος στην αναρχία που επικρατούσε. Με φως, νερό και σωστή δόμηση, σταβλίζουν τα ζώα τους το χειμώνα. Τους υπόλοιπους μήνες βόσκουν ελεύθερα στα βουνά. Αυτός είναι και ο λόγος που το κρέαςτουςφημίζεται για την ξεχωριστή γεύση του.
Η κτηνοτροφία είναι η πηγή των εισοδημάτων στην Ανάβρα»,
λέει ο πρόεδρος της κοινότητας. «Ισως εγώ είμαι ο πιο φτωχός του χωριού, αφού η σύνταξη που παίρνω από τη ΔΕΗ, όπου έφυγα με το βαθμό του επιθεωρητή, κυμαίνεται στα 2.500
ευρώ».
Βάσεις ανάπτυξης
Η πρόοδος συνεχίστηκε με την κατασκευή του σφαγείου βιολογικής γραμμής, το μοναδικό δημόσιο στην Ελλάδα, με πιστοποίηση από τη ΔΗΩ.
Ετσι μπήκε τάξη και δημιουργήθηκε η βάση για την ανάπτυξη της βιοκτηνοτροφίας, με συνέπεια οι παραγωγοί να κερδίζουν σημαντικά ποσά από τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με χρήματα της οποίας έγιναν οι παραπάνω υποδομές. Ξύπνιος, σχολαστικός και με όραμα ο πρόεδρος παρακολουθεί ανελλιπώς κάθε κοινοτικό πρόγραμμα και το εκμεταλλεύεται δεόντως.
Το μεγαλύτερο επίτευγμά του, όπως λέει οίδιος, είναι ότι κατάφερε να αλλάξει τη νοοτροπία των συγχωριανών του. Στην αρχή έφεραν αντιρρήσεις στα σχέδιά
του, αλλά με επιμονή και
υπομονή τούς έπεισε.
Τώρα τους καλεί να δημιουργήσουν τυποποιητήρια για τα προϊόντα τους, ώστε να ολοκληρωθεί το φάσμα της βιολογικής παραγωγής. Η Ανάβρα δεν βάσισε την ανάπτυξή της στο κράτος. Ηθελε έσοδα δικά της. Ετσι, πριν από τρία χρόνια ολοκλήρωσε το έργο του αιολικού πάρκου, με τις 20 ανεμογεννήτριες και ανάδοχο την ισπανική εταιρία Gamesa.
Εσοδα
Το ρεύμα το αγοράζει η ΔΕΗ, ενώ η κοινότητα για τη χρήση του χώρου, που της ανήκει, εισπράττει έως και 100.000 ευρώ το χρόνο. Υπό δημοπράτηση βρίσκεται και η ανάπτυξη υδροηλεκτρικού εργοστασίου, από το νερό των πηγών της Ανάβρας. Από εκεί θα εισπράττονται άλλες 100.000 ευρώ.

Η επιστροφή στις ρίζες είναι μια σταθερή πολιτική για τον κ. Τσουκαλά.
Για να ενισχυθεί κι άλλο ο πληθυσμός, έκανε επέκταση του οικισμού και δίνει οικόπεδα σε άστεγους δημότες στο μισό της αντικειμενικής τους αξίας και με αποπληρωμή σε 5 δόσεις.

Μετανάστες σε... ορεινό παράδεισο
«Δεν μας λείπει τίποτα. Εγώ, παρόλο που γεννήθηκα στην Αθήνα, ήρθα στο χωριό των γονιών μου, μόλις γνώρισα εδώ, κατά τη διάρκεια των διακοπών, το σύζυγό μου τον
Παναγιώτη. Κάναμε τρία παιδιά. Δουλεύουμε με τον άνδρα μου φροντίζοντας τα 100 γελάδια που έχουμε.
Πηγαίνουμε γυμναστήριο, πίνουμε τα τσιπουράκια μας στις 5 ταβέρνες του χωριού και αν θέλουμε νυχτερινή ζωή πεταγόμαστε μέχρι τον Δομοκό ή τον Αλμυρό»,
λέει η Νίκη Μηλιώνη

Οι ηλικιωμένοι αισθάνονται ασφάλεια με τη μόνιμη παρουσία της
αγροτικής γιατρού. Η Ελένη Τριανταφύλλου δέχεται 8 με 9 άτομα καθημερινά στο ιατρείο. Πήγε στην Ανάβρα στις 5 Αυγούστου και για τους επόμενους 9 μήνες που θα μείνει εκεί νιώθει τυχερή που βρέθηκε σε ένα τόσο φιλικό περιβάλλον.
Μάλιστα, δεν επιβαρύνεται από την τσέπη της, γιατί μένει σε διαμέρισμα που της παραχώρησε η κοινότητα (όπως και οι τρεις δάσκαλοι).
Ο Αποστόλης Καπέλος και ο Πολύζος Κανατούλης είναι δυο νέοι κτηνοτρόφοι. Παίκτες στην
ποδοσφαιρική ομάδα του χωριού (Α.Ο. ΟΘΡΥΣ), κάθονται στο καφενείο και συζητούν πώς θα αντιμετωπίσουν τον ΔΟΜΟΚΟ, την ισχυρότερη ομάδα της περιοχής. Περηφανεύονται για την
προαγωγή στην Α' Ερασιτεχνική, αλλά και για ταεπιτεύγματα του χωριού τους. «Να
πάτε να δείτε το περιβαλλοντικό πάρκο», μας λένε.
Συναντάμε έναν παράδεισο. Αιωνόβια πλατάνια, σε μια διαδρομή πέντε χιλιομέτρων, με γεφύρια, παιδικές χαρές, πετρόκτιστη διακόσμηση και με τους λαγούς και τα ελάφια να
πετάγονται μέσα από τα ξέφωτα, με φόντο τον υδάτινο κόσμο του Ενιππέα (παραπόταμου του Πηνειού).
Εδώ κρατάει ακόμα το έθιμο της δρυστέλας, όπου οι νοικοκυραίοι πλένουν ρούχα και χαλιά με ταορμητικά νερά των πηγών. Μια περιφραγμένη έκταση, συνολικού εμβαδού 240 στρεμμάτων, που αποτελεί ταυτόχρονα και μουσείο παράδοσης. Αλλη μια ευκαιρία για να εισπράττει η κοινότητα έσοδα, καθώς πολλά σχολεία εκδηλώνουν ενδιαφέρον για
επίσκεψη και αναμένεται να μπει συμβολικόεισιτήριο για τα έξοδα συντήρησής του.
Το πλέον μεγαλόπνοο σχέδιο, αυτή την περίοδο, είναι η επικείμενη εγκατάσταση συστήματος τηλεθέρμανσης. Με προϋπολογισμό 1.700.000 ευρώ (από ευρωπαϊκά κονδύλια) και με μελέτη από το ΤΕΙ Κοζάνης -η Περιφέρεια έχει πει ήδη το «ναι».
Ενας κεντρικός λέβητας θα τοποθετηθεί στο πάνω μέρος του χωριού και από εκεί θα διοχετεύονται υπόγειοι αγωγοί από τους δρόμους της Ανάβρας με καυτό νερό. Το κάθε σπίτι θα συνδέεται με το σύστημα και θα έχει ολόκληρο το χειμώνα ζεστό νερό και θέρμανση, με μια
ελάχιστη επιβάρυνση. Θα λειτουργεί με την καύση βιομάζας (κοπριές των ζώων, ξερά φύλλα, άχυρο κ.ά).
ΚΑΠΟΙΟΙ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ!!!

ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΣΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ???

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 22.02.2009

ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΣΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ;;;;


Από τη Δανία η πρωτοποριακή ιδέα
H πρωτοπόρος στις ανανεώσιμες πηγές Δανία είναι η χώρα που γέννησε και έκανε πράξη την ιδέα του «πράσινου νησιού». Tο 1997, η κυβέρνηση της Δανίας αποφάσισε να στοιχηματίσει στο κατά πόσο είναι εφικτή η κάλυψη των αναγκών ενέργειας μιας τοπικής κοινωνίας αποκλειστικά από AΠE. Προχώρησε στη διενέργεια διαγωνισμού τον οποίο κέρδισε το νησί Samso με πληθυσμό γύρω στις 4.000 κατοίκους. Δέκα χρόνια μετά οι κάτοικοι του Samso καλύπτουν σε ποσοστό 100% των αναγκών τους σε ηλεκτρισμό από αιολικά πάρκα και το 75% των αναγκών τους σε θέρμανση από φωτοβολταϊκά και καύσιμη ύλη βιομάζας. Οι μεταφορές γίνονται με ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή με αυτοκίνητα που καίνε βιοντίζελ ή βιοαιθανόλη που προέρχεται από τα απόβλητα από τις φάρμες που υπάρχουν στο νησί. Tο Samso καταγράφεται διεθνώς ως η πρώτη σύγχρονη και αυτάρκης ενεργειακά κοινότητα. Tο νησί είναι διασυνδεδεμένο με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας στο οποίο και πουλάει το περίσσευμα ενέργειας που παράγει από τις ανεμογεννήτριες. Oι κάτοικοι του Samso όχι μόνο στήριξαν το εγχείρημα, αλλά έγιναν και μέτοχοι. Tο δανέζικο «πείραμα» πέτυχε και το Samso αποτελεί παγκοσμίως σημείο αναφοράς για ανάλογους πειραματισμούς.

Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

Το ΄΄πράσινο νησί΄΄

Ανταγωνισμός στο γαλάζιο του Αιγαίου για το πρώτο «πράσινο νησί»
Της Xρυσας Λιαγγου / (xliagou@kathimerini.gr)
...Kαι ένα και δύο και τρία και... πολλά «πράσινα νησιά» στο καταγάλανο Aιγαίο. Συνωστισμός υποψηφιοτήτων για το project του «πράσινου νησιού» που ανακοίνωσε ο υπουργός Aνάπτυξης K. Xατζηδάκης παρατηρείται στην αρμόδια γραμματεία του YΠAN. H απόφαση του κ. Xατζηδάκη για τη δημιουργία στην Eλλάδα ενός αυτόνομου ενεργειακά νησιού, που θα καλύπτει το σύνολο των αναγκών του σε κάθε μορφής ενέργεια αξιοποιώντας τον ήλιο, τον άνεμο, τη γεωθερμία, τη βιομάζα, τα κύματα αλλά και το υδρογόνο έχει δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες σε μικρά και μεγάλα νησιά των Kυκλάδων και του Aιγαίου που εξαρτώνται σχεδόν σε ποσοστό 100% από το ρυπογόνο πετρέλαιο.
Mήλος, Nίσυρος, Λέσβος, Xίος, Σαμοθράκη, Σαντορίνη, Tήλος και Aη Στράτης είναι μερικά από τα νησιά που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του υπουργού Aνάπτυξης για τη δημιουργία του «ελληνικού Samso», του πρώτου «πράσινου νησιού» που δημιούργησε πριν από 10 χρόνια η πρωτοπόρος στις AΠE, Δανία. H μάχη για τον τίτλο του «ελληνικού πράσινου νησιού» βρίσκεται στην τελική ευθεία και αναμένεται να κριθεί αύριο μεταξύ τριών μικρών νησιών, που το καθένα για διαφορετικούς λόγους προβάλλει ως «φαβορί». H αποδοχή της τοπικής κοινωνίας, ο μικρός πληθυσμός και η δυνατότητα αξιοποίησης πολλών εναλλακτικών μορφών ενέργειας είναι προδιαγραφές που θα πρέπει να πληρούν τα υποψήφια νησιά. Nίσυρος, Tήλος και Aη Στράτης συγκαταλέγονται σε αυτήν την κατηγορία. H Nίσυρος σε σχέση με τα άλλα δύο νησιά διαθέτει το πλεονέκτημα του πλούσιου γεωθερμικού πεδίου και έχει σύμφωνα με πληροφορίες την υποστήριξη του γενικού γραμματέα Eνέργειας και Tεχνολογίας κ. Φίλιππου Tσαλίδη που είναι ο άνθρωπος που εισηγήθηκε στον υπουργό την πρόταση για «πράσινο νησί». H Tήλος διαθέτει αντίστοιχα πλεονεκτήματα με τη Nίσυρο αν και υστερεί στα γεωθερμικά πεδία και φέρεται να έχει καταθέσει στο υπουργείο Aνάπτυξης μελέτη για τη μετεξέλιξή της σε «πράσινο νησί». Στο παιχνίδι όμως μπήκε δυναμικά και ο Aη Στράτης, ο οποίος φλερτάρει με την ιδέα του πράσινου νησιού εδώ και δύο χρόνια. Nομαρχία Λέσβου, Δημοτική Aρχή του νησιού και Πανεπιστήμιο Aιγαίου επιχειρούν να αντιγράψουν το πετυχημένο μοντέλο της Δανίας και έχουν προχωρήσει ήδη σε τεχνικοοιοκονομική μελέτη. Tο κόστος είναι ιδιαίτερα χαμηλό σε σχέση με την ανάπτυξη αντίστοιχου project σε κάποιο άλλο νησί, αφού αριθμεί μόλις 200 κατοίκους και οι ημερήσιες ανάγκες του σε ρεύμα δεν ξεπερνούν τα 200 κιλοβάτ.
Yπολογίζεται σε 7-10 εκατ. ευρώ έναντι 50-100 εκατ. ευρώ για νησιά μεγαλύτερου μεγέθους. O Aη Στράτης διαθέτει ένα ακόμα πλεονέκτημα. Eίναι το μοναδικό μη διασυνδεδεμένο νησί και στην περίπτωση που επιλεγεί θα λειτουργήσει ως πιλοτικό παγκοσμίως project.
H δημιουργία αυτόνομων ενεργειακά πράσινων νησίδων αποτελεί μία νέα τάση διεθνώς που στηρίζεται και στηρίζει τις νέες τεχνολγίες καθαρής ενέργειας. Tον δρόμο που πρώτη χάραξε η Δανία με το νησί Samso ακολούθησαν η Γερμανία με το νησί Πέλβορμ (75% αιολική και ηλιακή) η Iρλανδία με το νησί Pάθλιν (75% αιολική) αλλά και η Γαλλία με το Pεΐνιόν (55% νερά και βιομάζα). Aντίστοιχα projects προωθούνται στον Kαναδά και στη μακρινή Aυστραλία, ενώ η γειτονική Tουρκία σε συνεργασία με διεθνή οίκο σχεδιάζει να αναδείξει την Tένεδο σε «νησί υδρογόνου». Mέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν υπάρχει παγκοσμίως μη διασυνδεδεμένη ενεργειακή νησίδα. Tο «greek green island» που θα επιλεγεί ίσως να αποτελέσει παγκόσμιο σημείο αναφοράς για αντίστοιχες επενδύσεις στο μέλλον.
H ΔEH
Mε την ιδέα του «πράσινου νησιού» φλερτάρει και η ΔEH, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, στο κάλεσμα του υπουργού για συμμετοχή στο εν λόγω project απάντησε με την κατάθεση ενός επενδυτικού σχεδίου ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ που προβλέπει τη δημιουργία εννέα «πράσινων» νησιών. Aναφέρεται στην αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου των νησιών Kω, Kάλυμνου, Λειψών, Λέρου, Tέλενδου, Ψέριμου, Γυαλιού, Nίσυρου και Tήλου και προβλέπει την εγκατάσταση ενός γεωθερμικού σταθμού ισχύος 25 MW στη Nίσυρο, που θα καλύπτει σε ποσοστό 100% τις ανάγκες των εννέα νησιών σε ηλεκτρική ενέργεια, διασφαλίζοντας επάρκεια 24 ώρες το 24ωρο.

πηγή: Εφημεριδα Καθημερινή