Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2007

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΕΣ…

Ενώ ακούγαμε τον Υπουργό Υγείας να δηλώνει στατιστικές με τις οποίες το σύστημα Υγείας «βαίνει καλώς» ενώ θυμόμασταν τον πρωθυπουργό να δηλώνει πριν 3 χρόνια κατά την επίσκεψή του στην Σαμοθράκη, την στελέχωση του Κέντρου Υγείας με το απαιτούμενο προσωπικό, ο Σύλλογος Σαμοθράκη Εν Δράσει, διοργάνωνε σιωπηλή διαμαρτυρία την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου μπροστά από το Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης με κύριο σύνθημά μας «Μας αξίζει να πεθαίνουμε αβοήθητοι;»

Με αφορμή το γεγονός του θανάτου μιας νέας γυναίκας που πέθανε πριν λίγες μέρες, στον δρόμο λίγα μόλις μέτρα από το Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης, αισθανόμαστε πολίτες ξεχασμένοι -αν και 30 μόλις ναυτικά μίλια μακριά από την Αλεξανδρούπολη- και επειδή κάτι τέτοιο ούτε μας τιμά αλλά ούτε μας αξίζει αποφασίσαμε να αντιδράσουμε και να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα όσον αφορά το ζήτημα της Υγείας στη Σαμοθράκη.

Στο νησί υπάρχει ένα Κέντρο Υγείας και ένα Αγροτικό Ιατρείο που όμως είναι μόνο κατ όνομα αφού ουσιαστικά δεν παρέχουν το επίπεδο της πρωτοβάθμιας φροντίδας που θα έπρεπε.

Ο Σύλλογος «Σαμοθράκη Εν Δράσει» θεωρεί απαράδεκτο:

Να μην λειτουργεί ούτε το μικροβιολογικό αλλά ούτε το ακτινολογικό εργαστήριο λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ τα μηχανήματα υπάρχουν
Να μην υπάρχει ούτε ένας παιδίατρος για τα 500 παιδάκια του νησιού
Να μην έρχονται κατά τακτά χρονικά και προγραμματισμένα διαστήματα – όπως ο νόμος ορίζει – διάφορες ειδικότητες όπως πχ γυναικολόγος, ορθοπεδικός, καρδιολόγος
Να μην έχουμε πληρώματα ασθενοφόρου, ούτε συνοδό γιατρό ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει ιατρικό περιστατικό. Ως εκ τούτου το ασθενοφόρο κάνει ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ και όχι Α βοήθειες μιας και στελεχώνεται μόνο από ΟΔΗΓΟ χωρίς ιατρική κατάρτιση.
Να υπάρχουν μόνο 2 παθολόγοι. Ο ένας από τους δύο θα φύγει μόλις λήξει η απόσπασή του, άρα θα μείνουμε με έναν παθολόγο για τους 2.000 κατοίκους του νησιού
Να υπάρχουν 1 χειρουργός και 3 αγροτικοί γιατροί, αριθμός που φτάνει για ΜΙΑ (1) στοιχειώδη εφημερία και μας κάνει να αναρωτιόμαστε τι γίνεται όταν προκύπτουν διακομιδές περιστατικών.

Με την υπάρχουσα κατάσταση οι κάτοικοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν 6 ωρο ταξίδι αυθημερόν, αν θέλουν να γλιτώσουν τα έξοδα διαμονής στην Αλεξανδρούπολη, για να κάνουν μια απλή εξέταση αίματος, ή να βγάλουν μια ακτινογραφία.

Για όλους όσους από τους υψηλά ιστάμενους, επαγγελματίες γραφειοκράτες, φορείς, αρχές, πολιτεία, μας θεωρούν ερασιτέχνες πολίτες, τους διαβεβαιώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να μπούμε στους δαιδαλώδεις λαβύρινθους της γραφειοκρατίας με όλες τις νόμιμες χρονοβόρες διαδικασίες ωστε ΟΛΟΙ οι κάτοικοι του νησιού να μπορούν να απολαμβάνουν ένα αξιοπρεπές σύστημα ΥΓΕΙΑΣ.

Στόχος μας είναι :

Η άμεση στελέχωση του Κέντρου Υγείας με όλο εκείνο το προσωπικό που χρειάζεται για την λειτουργία του
Η οργάνωση πληρωμάτων ασθενοφόρου – οδηγός, τραυματιοφορέας, γιατρός, ώστε να δίνονται οι Α Βοήθειες στον τόπο του ατυχήματος σε 24ωρη βάση
Η εφαρμογή τελικά και στο ΔΙΚΟ ΜΑΣ Κέντρο Υγείας όλων όσων ορίζει η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Βεβαιώνουμε όλους τους αρμόδιους φορείς που εμπλέκονται με το θέμα και ευθύνονται για αυτή την κατάσταση ότι και υπομονή έχουμε και επιμονή διαθέτουμε για να μην αφήσουμε το θέμα χωρίς λύση και δεν διεκδικούμε τίποτε λιγότερο από αυτό που μας αξίζει.
Την 100% στελέχωση του Κέντρου Υγείας, για μην πεθαίνουμε αβοήθητοι.

Σύλλογος Σαμοθράκη Εν Δράσει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου