Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2006

Σαμοθράκη, το μεγαλύτερο αιολικό εργοστάσιο της Ελλάδας

Το γραφικό αυτό νησί του Βόρειου Αιγαίου, πέρα απ’ τη φυσική ομορφιά του, έχει και μια άλλη ασυνήθιστη και μοναδική αρετή. Την αιολικότητα. Είναι μια νέα αρετή αυτή, που αποκτήθηκε μετά την ψήφιση του νόμου 2244/94 και άνοιγε κάποια μικρή χαραμάδα αναγνώρισης των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, κατ’ άλλους και ήπιες μορφές). Ως τότε η αρετή αυτή ήταν μια κακιά μοίρα, που έκανε τα καλοκαίρια μικρά, 45 ημερών μόνο, τα σοκάκια στενά για να κόβουν το φυσομάνι, τις επιδερμίδες ροδαλές και την Αλεξανδρούπολη μακρινή, όταν τα μποφόρ χόρευαν.



Η ΔΕΗ ΑΕ ανακάλυψε γρήγορα τον κρυμμένο θησαυρό και το 1982 έστησε τις τέσσερεις πρώτες ανεμογεννήτριες στο λιμάνι της Καμαριώτισσας, 4Χ55 KW = 0,22 ΜW μόνο. Επειδή όμως το νησί χρειαζόταν, ιδίως το καλοκαίρι, 2000 KW (ή 2 ΜW) το καθήκον της ενεργειακής κάλυψης ανατέθηκε στο σίγουρο …πετρέλαιο. Έτσι το νησί έζησε άλλα 20 χρόνια με τον κρότο των ντηζελομηχανών και ένα μαύρο φουγάρο στο κεφάλι του. Είναι σίγουρο πως η ΔΕΗ ΑΕ ουδέποτε, έκτοτε, δεν διερεύνησε τις παραπέρα δυνατότητες του αέρα εκεί, ούτε τέθηκε το ζήτημα ενός ολικού ενεργειακού σχεδιασμού, δηλ. μεγιστοποίηση της αιολικής με ελαχιστοποίηση της πετρελαϊκής ενέργειας. Άλλωστε, όλοι οι επισκέπτες του νησιού το βλέπαμε, ποτέ ούτε καν οι ανεμογεννήτριες δεν συνέπεσε να λειτουργούν όλες μαζί, σα να ήταν μαλωμένες. Όποια χαλούσε, περίμενε υπομονετικά για …μερικά χρόνια το συντηρητή της. Προϊστορία των αιολικών και των ΑΠΕ στη χώρα μας.
Το 1999-2000 ένα πρόγραμμα της ΕΟΚ έδωσε τελικά στη ΔΕΗ ΑΕ τα 5 δις δρχ. για να συνδεθεί το νησί με υποβρύχια καλώδια με την ξηρά, με σκοπό να σταματήσει η περιβαλλοντική όχληση του σταθμού και να τροφοδοτηθεί απ’ τη στεριά το νησί. Η σύνδεση έγινε πανηγυρικά, με 2 καλώδια των 43 χιλιομέτρων (το ένα είναι εφεδρικό). Ταυτόχρονα η ΔΕΗ ΑΕ υπέβαλε αίτηση για αιολικό πάρκο 7500 KW (7,5 ΜW). Ήταν όμως αργά. Ήδη η Δανέζικη ΙΤΑ είχε αποκτήσει μια άδεια 11 ΜW, με τις γνωστές «αποτελεσματικές διαδικασίες του ιδιωτικού τομέα». Τα καλώδια μπορούσαν πια όχι να δίνουν στο νησί ενέργεια από την ξηρά αλλά να μεταφέρουν ανάποδα, από τη Σαμοθράκη προς την …Αλεξανδρούπολη αιολική ενέργεια (ως 7,5 ΜW λόγω αντοχής των καλωδίων). Ακολούθησε βροχή αιτήσεων στη ΡΑΕ για αιολικά πάρκα (ΑΠ). Ο χορός των αδειών κράτησε 2 χρόνια. Δόθηκαν συνολικά άδειες …50 ΜW, (άλλο θαύμα πάλι) σε ένα νησί που χρειάζεται, όπως είπαμε μόνο 2 ΜW ή να δώσει στα καλώδια το πολύ 7, 5 ΜW. Λόγω του όγδοου ελληνικού θαύματος, ωστόσο - της γραφειοκρατίας κλπ, ουδεμία άδεια ευοδώθηκε (κάτι σαν την πολυνομία και την ανομία). Για άλλους παράλογους επίσης λόγους, ούτε στη ΔΕΗ ΑΕ δόθηκε άδεια ενίσχυσης των υφισταμένων ανεμογεννητριών στην ίδια θέση. Πότε τα αισθητικά δήθεν, πότε ένα αεροδρόμιο, που δεν λέει να …προσγειωθεί σε κάποιο χώρο, τέλος πάντων!
Συμπερασματικά, αν οι άδειες μπορέσουν να εκτελεστούν (αν δηλ. πέσουν κι άλλα υποβρύχια καλώδια και …γίνουν και οι επενδύσεις) η Σαμοθράκη μετατρέπεται σε αιολικό εργοστάσιο, που μπορεί να δώσει ως και το …20% της ενέργειας του νομού Έβρου. Αυτό βέβαια θα σήμαινε και μια σημαντική περιβαλλοντική επίπτωση στο νησί από δάση ανεμογεννητριών ή τουλάχιστον συγκέντρωση σε θαλάσσια ΑΠ.
Με πρόχειρους λογαριασμούς η απόσβεση τόσο των ανεμογεννητριών όσο και των καλωδίων μπορεί να γίνει σε 20 χρόνια. Άρα το αιολικό εργοστάσιο θα πραγματοποιηθεί. Πότε; Όταν κορεστούν οι συμβατικές αιολικές επενδύσεις, που αποσβένονται σε 5-6 χρόνια.
Αλλά το νησί εκτός από αέρα, έχει και χιόνια και νερά και πολύ, πολύ ήλιο, παρά το τσουχτερό κρύο. Όμως για τα φωτοβολταϊκά και τα υδραυλικά του νησιού θα επανέλθουμε.
Νίκος Τακόλας
ntakolas@gmail.comΟμάδα Ενεργειακού – της παράταξης ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ- ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

1 σχόλιο:

  1. Φυσικά κάνετε το όμορφο νησί σας αιολικό εργοστάσιο. Επίσης κάντε και σύμβαση με το... Θεό για να φυσάει όταν χρειάζεστε ηλεκτρισμό. Φαντάζομαι θα αυξηθεί και ο τουρισμός μιας και αντί για ωραία τοπία θα βλέπει γραμμές από κλωνοποιημένα παλούκια και γραμμές μεταφοράς ρεύματος. Όσο για τους ωραίους καταρράκτες μπορείτε να τους θυσιάσετε και αυτούς θα πάρετε κανα 2 MW σε αντάλλαγμα εκατομμυρίων ίσως ετών που έκανε να τους φτιάξει η φύση... Όμως καλύτερα να ξηλώσουμε όλες τις εκτρωματικές φιγούρες των ανεμογεννητριών από την ελληνική γη! Το χρωστάμε στους προγόνους μας, στους εαυτούς μας και στους απογόνους μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή