Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Αυτή είναι η απάντηση του Δημάρχου που λάβαμε στην επιστολή μας (με ημ/νια 24/11/2008) όπου ζητούσαμε την έναρξη πρώιμης ανακύκλωσης και προτείναμε λύσεις σε πρακτικά προβλήματα.
Διάθεση καλή ναι!
αλλά ακόμη δεν έχουμε δει ούτε τους κάδους!
Φταίει ο Δήμος? φταίει η Περιφέρεια ? φταίει η Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης? φταίει η γραφειοκρατεία.......τόοοοσο δύσκολο είναι πια να ξεκινήσει η ανακύκλωση σε έναν τόπο που το ζητάει μετά μανίας?????
αναρρωτιόμαστε...........................

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔ- ΘΡΑΚΗΣ
ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ
Ταχ. Δ/νση: Σαμοθράκη – τ.κ. 68002
Τηλ.: 2551350812
Fax 2551041204 Σαμοθράκη …/12/2008
Αρίθμ. πρωτ.: ……..

Προς

ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ

Σχετικά με το από 24/11/2008 έγγραφό σας, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Α) Ο Δήμος Σαμοθράκης ήρθε σε επικοινωνία με τον κ. Πακούμη και συζήτησε το θέμα της μεταφοράς πρέσας που προτίθεται να παραχωρήσει στον Δήμο Σαμοθράκης καθώς και λεπτομέρειες σχετικά με την διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών (συλλογή- διαχωρισμός- συμπίεση κ.λπ.) και δεσμεύτηκε για την μεταφορά της πρέσας με όχημα του Δήμου για να εξυπηρετήσει άμεσα το νησί.
Όσον αφορά την προμήθεια πρέσας που προτάθηκε από το Γυμνάσιο- Λύκειο Σαμοθράκης στο Δημοτικό Συμβούλιο, σας γνωρίζουμε ότι την προμήθεια πρέσας αναλαμβάνει η Περιφέρεια Ανατ. Μακεδ- Θράκης η οποία μας ενημέρωσε όμως ότι παραληφθεί εντός 2 μηνών από την ημερομηνία παραγγελίας.
Β) Όσον αφορά τη προμήθεια κάδων σας γνωρίζουμε ότι η Περιφέρεια αναλαμβάνει την προμήθεια 100 κάδων από την Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης τους οποίους θα έχει ο Δήμος Σαμοθράκης στις αρχές του νέου έτους, επομένως δεν κρίνεται απαραίτητη η προτεινόμενη προμήθεια των 45 κάδων.
Γ) Επίσης η Περιφέρεια έχει προχωρήσει στην παραγγελία κοντέινερ μεταξύ των άλλων και για την Σαμοθράκη, τα οποία θα παραλάβει στον μήνα Ιανουάριο του έτους 2009.
Επειδή ούτως η άλλως ο προγραμματισμός μας για την έναρξη εφαρμογής της συλλογής των ανακυκλώσιμων υλικών στη Σαμοθράκη υπολογίζεται μεταξύ 15-20 Ιανουαρίου 2008, αν τα κοντέινερ που μας εξασφαλίσει η Περιφέρεια δεν επαρκούν τότε θα παραλάβουμε και το κοντέινερ που προτίθεται να μας παραχωρήσει ο κ. Πακούμης.Δ) Ο προσωρινός χώρος που ο Δήμος Σαμοθράκης διαθέτει για την συγκέντρωση των ανακυκλώσιμων υλικών και την εγκατάσταση πρέσας είναι ο χώρος της αποθήκης – μηχανοστασίου του Δήμου στον οικισμό Αλώνια.
Ε) Όσον αφορά την οργάνωση της συγκομιδής των ανακυκλώσιμων υλικών (ποιες μέρες, θα μαζεύονται, από ποιο όχημα και από ποιο προσωπικό) σας γνωρίζουμε ότι ο Δήμος θα διαθέσει το προσωπικό της υπηρεσίας καθαριότητας και τα οχήματά του για το σκοπό αυτό καθώς και για την λειτουργία της πρέσας και όσον αφορά τις ημέρες περισυλλογής αυτό θα εξαρτηθεί από το ρυθμό που θα γεμίζουν οι κάδοι και τις ποσότητες συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών.
ΣΤ) Τα σημεία που θα τοποθετηθούν οι κάδοι αφορούν καταρχήν όλους τους οικισμούς αναλογικά με τον πληθυσμό τους, τα σχολεία, το Κέντρο Υγείας και λοιπές υπηρεσίες και άλλα σημεία που παρουσιάζουν μαζική προσέλευση και συγκέντρωση δημοτών και επισκεπτών του νησιού.
Ζ) Το κόστος της αναπαραγωγής του φυλλαδίου έχει αναλάβει η Νομαρχία Έβρου και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ατζανός Ελευθέριος έχει αναλάβει την μέριμνα για το υλικό του φυλλαδίου, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του και να κάνετε τις προτάσεις σας.
Η) Όσον αφορά το θέμα της ενημέρωσης σας γνωρίζουμε ότι στις 14/12/2008 έχει προγραμματιστεί από την Νομαρχία Έβρου, το Εργαστήρι Υγιεινής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, την Οικολογική Εταιρία Έβρου και τον Δήμο Σαμοθράκης, η πραγματοποίηση ημερίδας στην Σαμοθράκη με θέμα ¨Περιβάλλον και Δημόσια Υγεία¨, κατά την οποία θα γίνει ενημέρωση από τον Δήμο σχετικά με την ανακύκλωση, θα μοιραστούν πάνινες τσάντες με οικολογικά μηνύματα και το σχετικό προαναφερόμενο ενημερωτικό φυλλάδιο.
Η προσφορά σας για την δημιουργία ομάδων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των κατοίκων του νησιού από πόρτα σε πόρτα μας χαροποιεί ιδιαίτερα και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
Με ορόσημο την ημερομηνία της ημερίδας (14/12/2008) και μέχρι το διάστημα που υπολογίζουμε για την έναρξη συλλογής των ανακυκλώσιμων υλικών ήτοι (15- 20 Ιανουαρίου 2008) με την δική σας συνδρομή θα ήταν ευχής έργον να ξεκινήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δημοτών μας για την εξασφάλιση της επιτυχίας της προσπάθειας αυτής που αποτελεί την περιβαλλοντικά ορθή αντιμετώπιση της διαχείρισης απορριμμάτων του νησιού μας.
Ο Δήμαρχος Σαμοθράκης

Πετρούδας Ιωάννης