Τετάρτη 14 Μαρτίου 2007

ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ!!!

ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ...ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΕΤΑ


Την Κυριακή στις 11 Μαρτίου το πρωί, με τον Σύλλογο «Σαμοθράκη Εν Δράσει» ενώθηκαν οι πολίτες της Σαμοθράκης που πίστεψαν ότι τα «Σκουπίδια είναι... και Δικά τους», και όλοι μαζί μαζέψαμε το βουνό των σκουπιδιών από την περιοχή Πλατειά Θερμών Σαμοθράκης.

Μετά την υπερχείλιση του σκουπιδότοπου των Θερμών κατά τις φθινοπωρινές νεροποντές, αντικρίσαμε ένα τοπίο οικολογικής καταστροφής. Ότι είχε βρει το νερό στο πέρασμά του, το παρέσυρε, το έθαψε, και τύλιξε τα δέντρα σε έναν ασφυκτικό κλοιό πλαστικού μανδύα, κάνοντας το έργο μας ακόμα πιο δύσκολο.

Όλοι μαζί ξεθάψαμε έναν ολόκληρο πολιτισμό της δεκαετίας του ’80 !!!!! μιας και τα σκουπίδια που μαζέψαμε παρασύρθηκαν από την χωματερή που είχε καταργηθεί από τότε, αλλά παρέμεινε χωρίς καμία μέριμνα περίφραξής της. Εμφανίστηκαν σαμπουάν «Ελεύθερη και Ωραία» παλιές συσκευασίες “overlay” και ενάντια στις συνθήκες της στιγμής...πολλά τραπεζομάντιλα «Καλή όρεξη»!!!!

Σκοπός της δράσης μας ΔΕΝ ήταν να γίνουμε ‘’εργάτες καθαριότητας του Δήμου’’ αλλά να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας να αναλαμβάνουν δράσεις για τα προβλήματα της καθημερινότητας τους, καθώς και για να δείξουμε στην Δημοτική Αρχή ότι ήρθε πλέον ο καιρός να ασχοληθούμε όλοι σοβαρά με το τεράστιο αυτό πρόβλημα.

Ο αγώνας κατά των σκουπιδιών έληξε υπέρ όλων μας, γιατί και οι συμπολίτες μας συμμετείχαν αλλά και ο Δήμαρχος με τους Δημοτικούς Συμβούλους. Πολύ περισσότερο δε, επειδή το αποτέλεσμα μας δικαίωσε, αφού μετά από ώρες δουλειάς καταφέραμε να κάνουμε πεντακάθαρη και συνεπώς αγνώριστη την περιοχή του camping αλλά και γύρω από αυτήν.

Συγκινηθήκαμε ιδιαίτερα με την δήλωση ενός συμπολίτη μας 60 χρονών ο οποίος δήλωσε: «Δεν ήρθα για τον Δήμο, δεν ήρθα για τον Σύλλογο «Σαμοθράκη εν Δράσει» ήρθα γιατί αγαπώ τον τόπο μου» και πιστεύουμε ότι όλοι μας κάποια στιγμή, ακολουθώντας το παράδειγμά του, θα πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε μόνο για την αγάπη αυτή, αλλά να την αποδείξουμε έμπρακτα.




Ευχαριστούμε τον Ορειβατικό και τον Καταδυτικό Σύλλογο που ένωσαν τις δυνάμεις τους μαζί μας, αλλά πολύ περισσότερο τους απλούς πολίτες που συμμετείχαν σε αυτήν την ωραία πρώτη προσπάθεια. Γιατί όλοι μαζί πιστέψαμε πως είναι ωραίο να ονειρευόμαστε το μέλλον αλλά πιο ωραίο να συμμετέχουμε σε αυτό.

Η δράση «Τα Σκουπίδια είναι...Δικά μας» (μέρος Α...γιατί σίγουρα θα ακολουθήσει και επόμενη) στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, μιας δεν πτοηθήκαμε από την κούραση και το θέαμα των σκουπιδιών, και στο τέλος ακολούθησε γλέντι και φαγοπότι μέχρι αργά το απόγευμα.

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2007

‘’Τα Σκουπίδια Είναι Δικά Μας’’


Δεν είμαστε οικολογική οργάνωση δεν είμαστε φιλανθρωπική οργάνωση δεν είμαστε πολιτιστικός σύλλογος, Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων με κοινές ανησυχίες, οράματα, νέες ιδέες και διάθεση να συμβάλουμε ώστε να γίνουν πραγματικότητα. Ο Σύλλογος μας δημιουργήθηκε από ανθρώπους που πιστεύουν ότι όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης σε αυτά που συμβαίνουν στον τόπο μας. Διαπιστώσαμε ότι το ευκολότερο πράγμα είναι να γκρινιάζουμε για οτιδήποτε ΔΕΝ συμβαίνει, και το δυσκολότερο να συμμετέχουμε σε αυτά που θέλουμε να συμβούν. Το όραμα της ομάδας δεν περιέχει πολιτικό και κομματικό ορίζοντα. Σκοπός μας είναι να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας, μέσα από Δράσεις που θα συμβάλλουν προς αυτήν την κατεύθυνση, με την βοήθεια, και την συμμετοχή όλων μας.

Μετά την υπερχείλιση του σκουπιδότοπου των Θερμών κατά τις φθινοπωρινές νεροποντές, ο Σύλλογος Σαμοθράκη εν Δράσει εκτιμά ότι το πρόβλημα των απορριμμάτων είναι πρώτης προτεραιότητας για το νησί μας γιατί άπτεται της δημόσιας υγείας, της προστασίας του περιβάλλοντος και του πολιτισμού μας. Για τον λόγο αυτό ξεκινάμε σειρά πρωτοβουλιών με τίτλο ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ
αρχίζοντας με την οργάνωση κίνησης εθελοντών για την αποκατάσταση της καθαριότητας στην περιοχή του Δημοτικού camping.

Σκοπός μας ΔΕΝ είναι να συμβάλουμε στο έργο της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου αλλά να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας στο να αναλαμβάνουν δράσεις για τα προβλήματα της καθημερινότητας τους.

Στην προσπάθειά μας να προλάβουμε την επέκταση της υπάρχουσας ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ της περιοχής του camping πλατειάς και στην θάλασσα θα βοηθήσουν ο Καταδυτικός Σύλλογος μαζεύοντας τα σκουπίδια από τη θάλασσα και μαζί μας από στεριάς ο Ορειβατικός Σύλλογος και οι πολίτες της Σαμοθράκης
ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 10.00 π.μ.

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2007

ΠΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΥΔΡΟΠΛΑΝΑ



''Αναρωτιόμαστε
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ στο δρόμο μεταξύ Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Θάσου, Λήμνου
Θα πετάνε γύρω μας υδροπλάνα χωρίς να προσγειώνονται στο νησί μας!!!''

Νομαρχία Θεσσαλονίκης Πρωτοβουλία για δρομολόγηση υδροπλάνων στη Θεσσαλονίκη από το 2008

Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2007
Συνάντηση με εκπροσώπους του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης και της εταιρίας Air Thalassa είχε χτες το πρωί ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας για τη δημιουργία υδατοδρομίου και τη δρομολόγηση υδροπλάνων από και προς τη Θεσσαλονίκη. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΘ, κ.κ. Λάζαρος Καναβούρας και Γιάννης Τσάρας, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της Air Thalassa, κ.κ. Χρήστος Σέφερντ και Ντέιβιντ Σμιθ, καθώς και ο σύμβουλος της τελευταίας στην Ελλάδα, κ. Γιώργος Παπαθανασίου. Όλες οι πλευρές συμφώνησαν στη δημιουργία υδατοδρομίου σε χώρο του Λιμανιού και στην προώθηση του αιτήματος στα συναρμόδια υπουργεία Εμπορικής Ναυτιλίας και Μεταφορών & Επικοινωνιών.«Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε σε μια πόλη που βρέχεται από θάλασσα όπως η Θεσσαλονίκη και σε μια χώρα με τόσα νησιά και τέτοιο θαλάσσιο μέτωπο όπως η Ελλάδα» δήλωσε ο νομάρχης. «Είναι αδιανόητο τα νησιά του Βορείου Αιγαίου να είναι αποκομμένα από τη Θεσσαλονίκη και το αντίστροφο. Είναι αξιέπαινη η ανταπόκριση της διοίκησης του ΟΛΘ, αλλά θα πρέπει και η Πολιτεία να προωθήσει άμεσα αυτήν την πρωτοβουλία που είναι προς όφελος των κατοίκων της Βόρειας Ελλάδας, όπως έχει κάνει και στο λιμάνι του Λαυρίου. Δεν μπορεί άλλο η Θεσσαλονίκη να παραμένει αποκλεισμένη ούτε από αέρος ούτε από θαλάσσης. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η ανάπτυξη περνάει μέσα από τους δρόμους που ανοίγουμε και θα πρέπει να μπορεί κανείς να πηγαινοέρχεται με κάθε μέσο στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική, στα νησιά μας» συμπλήρωσε. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, σε τρεις εβδομάδες αναμένεται να οριοθετηθεί ο χώρος του υδατοδρομίου στο λιμάνι, ενώ η λειτουργία του θα ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2008. Σε πρώτη φάση προβλέπει τη δρομολόγηση τεσσάρων 9θέσιων υδροπλάνων προς τον Μαρμαρά Χαλκιδικής (Πόρτο Καρράς), το `Αγιο Όρος και τη Μυτιλήνη, ενώ σε δεύτερη φάση προς τη Λήμνο, την Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα και τη Θάσο.
Βίκυ Καραντζαβέλου - Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2007

Κυριακή 4 Μαρτίου 2007

ΜΑ ΠΟΣΟ ΜΟΥ ΚΟΣΤΙΖΕΙ!

300.000.000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΓΙΝΟΝΤΑΙ... ΣΑΚΟΥΛΕΣ
ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΙΑ ΧΡΗΣΗΣ, Η ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΣΑΚΟΥΛΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΚΛΥΣΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ. ΠΑΝΩ ΑΠΟ 60.000 ΤΟΝΟΙ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ 300 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΏ, ΔΗΛΑΔΗ 5 ΕΥΡΟ ΤΟ ΚΙΛΟ. ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΤΑΧΤΟΥΝ. ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΟΓΚΟ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ, Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ, ΕΝΩ ΜΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΣΑΚΟΥΛΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ 100 ΈΩΣ 400 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ, ΑΦΟΥ ΤΑΦΕΙ.
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ, ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ. ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ ΟΙ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΡΥΠΑΝΣΗ, ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΧΕΛΩΝΩΝ ΚΑΙ ΨΑΡΙΩΝ.
ΚΑΙ ΜΗ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ: ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΩΝ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ Η ΑΧΡΕΩΤΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΣΑΚΟΥΛΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ 0,3% ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΤΙΜΗ.
Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ.

www.ecorec.gr