Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2007

Τα σκουπίδια είναι δικά μας


Προς Δήμαρχο Σαμοθράκης κο Ι. Πετρούδα
Κοιν:Δημοτικό Συμβούλιο

Θέμα : ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

Σε συνέχεια των από τις 9/2/07 και 16/02/07 επισκέψεων μας και των συζητήσεων που είχαμε αναφορικά με την οργάνωση κίνησης εθελοντών για την αποκατάσταση της καθαριότητας στην περιοχή του Δημοτικού camping στα Θερμά, σας ενημερώνουμε ότι ο Σύλλογος Σαμοθράκη εν Δράσει στα πλαίσια της δράσης του με τίτλο
ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣοργανώνει ημέρα καθαρισμού την περιοχής του camping την Κυριακή 11 Μαρτίου 2007 στις 10 π.μ.
Μετά την υπερχείλιση του σκουπιδότοπου των Θερμών κατά τις φθινοπωρινές νεροποντές, ο Σύλλογος Σαμοθράκη εν Δράσει εκτιμά ότι το πρόβλημα των απορριμμάτων είναι πρώτης προτεραιότητας για το νησί μας γιατί άπτεται της δημόσιας υγείας, της προστασίας του περιβάλλοντος και του πολιτισμού μας. Για τον λόγο αυτό ξεκινάμε σειρά κινητοποιήσεων με τίτλο ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ αρχίζοντας με την συγκομιδή των απορριμμάτων στις 11 Μαρτίου από εθελοντές.
Αναφορικά με την οργάνωση της δράσης, σας ενημερώνουμε ότι θα αναλάβουμε την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων με την εφαρμογή καμπάνιας ενημέρωσης που θα περιλαμβάνει: έκδοση αφίσας, παραγωγή ραδιοφωνικού σποτ, διενέργεια ανακοινώσεων στα σχολεία. Επίσης θα διαθέσουμε γάντια για την προστασία των εθελοντών κατά τη διάρκεια της αποκομιδή των απορριμμάτων και ευελπιστούμε ο Δήμος να προβεί σε ανάλογες ενέργειες ευαισθητοποίησης (ανακοινώσεις και ενημέρωση φωτεινού πίνακα Καμαριώτισσας) καθώς επίσης να παραχωρήσει: Μηχανήματα για την μεταφορά των σκουπιδιών
Εργάτες και χειριστές μηχανημάτων
Λεωφορείο για την μεταφορά των εθελοντών από την Καμαριώτισσα προς τα Θέρμα και το αντίστροφο.
Με την πεποίθηση ότι ανάλογες κινήσεις μας και στο μέλλον θα βρουν αρωγό και συμπαραστάτη το Δήμο πιστεύουμε πως όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τον τόπο μας καλύτερο.
Σαμοθράκη εν Δράσει

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2007

ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ

Όπως προκύπτει από τα ηφαίστεια, τις θερμές πηγές και από μετρήσεις σε γεωτρήσεις, το εσωτερικό της γης βρίσκεται σε υψηλή θερμοκρασία, η οποία υπερβαίνει τους 5000 °C στον πυρήνα. Η θερμότητα αυτή που περιέχεται στο εσωτερικό της γης αποτελεί την γεωθερμική ενέργεια και είναι τόσο μεγάλη, ώστε μπορεί να θεωρηθεί πρακτικά ανεξάντλητη μορφή ενέργειας για τα ανθρώπινα μέτρα.
Όσο προχωράμε βαθύτερα από την επιφάνεια της γης προς τον πυρήνα, παρατηρούμε αύξηση της θερμοκρασίας με το βάθος η οποία ονομάζεται γεωθερμική βαθμίδα. Κοντά στην επιφάνεια της γης η γεωθερμική βαθμίδα έχει μέση τιμή περίπου 30 °C/ k m. Σε μερικές περιοχές, είτε λόγω ηφαιστειότητας σε πρόσφατη γεωλογική περίοδο, είτε λόγω ανόδου ζεστού νερού από μεγάλα βάθη μέσω ρηγμάτων, η γεωθερμική βαθμίδα είναι σημαντικά μεγαλύτερη από τη μέση γήινη, με αποτέλεσμα σε μικρό σχετικά βάθος να απαντώνται υδροφόροι ορίζοντες που περιέχουν νερό ή ατμό υψηλής θερμοκρασίας. Οι περιοχές αυτές ονομάζονται γεωθερμικά πεδία, και εκεί η εκμετάλλευση της γεωθερμικής ενέργειας είναι εξαιρετικά συμφέρουσα. Τέτοιες περιοχές στη χώρα μας είναι τα ηφαιστειακά νησιά του Αιγαίου (Μήλος, Νίσυρος, Σαντορίνη, Λέσβος, Σαμοθράκη, κ.ά.), πολλές περιοχές στη Μακεδονία και τη Θράκη (Νιγρίτα, Σιδηρόκαστρο, Νέο Εράσμιο, Νέα Κεσσάνη, Τυχερό Έβρου κ.α), καθώς και στη γειτονιά κάθε μιας από τις 56 θερμές πηγές που υπάρχουν στη χώρα μας.

Οι εφαρμογές της γεωθερμικής ενέργειας ποικίλουν ανάλογα με τη θερμοκρασία και περιλαμβάνουν:
ηλεκτροπαραγωγή (θ>90 °C),
θέρμανση χώρων (με καλοριφέρ για θ>60 °C, με αερόθερμα για θ>40 °C, με ενδοδαπέδιο σύστημα (θ>25 °C),
ψύξη και κλιματισμό (με αντλίες θερμότητας απορρόφησης για θ>60 °C, ή με υδρόψυκτες αντλίες θερμότητας για θ<30>25 °C), ή και για αντιπαγετική προστασία
ιχθυοκαλλιέργειες (θ>15 °C) επειδή τα ψάρια χρειάζονται ορισμένη θερμοκρασία για την ανάπτυξή τους
βιομηχανικές εφαρμογές όπως αφαλάτωση θαλασσινού νερού (θ>60 °C), ξήρανση αγροτικών προϊόντων, κλπ
θερμά λουτρά για θ = 25-40 °C
Εκτός από τα γεωθερμικά πεδία, η σημερινή τεχνολογία επιτρέπει την εκμετάλλευση της θερμότητας πετρωμάτων μικρού βάθους, καθώς και υπόγειων ή και επιφανειακών υδάτων χαμηλής θερμοκρασίας για θέρμανση και κλιματισμό. Η τεχνολογία αυτή περιλαμβάνει σωλήνα μεγάλου μήκους και μικρής διαμέτρου τοποθετημένης εντός του εδάφους, είτε εντός γεωτρήσεων και η οποία αποτελεί τον υπόγειο εναλλάκτη θερμότητας, σε συνδυασμό με υδρόψυκτη αντλία θερμότητας η οποία παρέχει θέρμανση ή ψύξη στο κτήριο. Οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας καταναλώνουν το 1/4 του ηλεκτρικού ρεύματος από μια ηλεκτρική αντίσταση και το ½ από ένα κλιματιστικό. Εάν υπολογιστεί το κόστος ενέργειας καθόλη τη διάρκεια ζωής του συστήματος, οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας στοιχίζουν λιγότερο από ένα σύστημα που καταναλώνει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο.
Μελλοντικά, η εκμετάλλευση της γεωθερμικής ενέργειας θα γίνεται από θερμά ξηρά πετρώματα, τα οποία βρίσκονται παντού σε βάθη από 3-5 km, μέσω τεχνητής κυκλοφορίας νερού θερμοκρασίας έως 150 °C.

http://www.cres.gr/

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2007

ΝΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΙ;

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ.

ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ. ΚΑΝΑΜΕ ΑΠΛΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΙΑ ΓΕΥΣΗ, ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ.

ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ 43 ΑΤΟΜΑ, ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΑΡΙΣΑΝ 10 ΛΕΠΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ… ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

ΚΑΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΓΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ.

ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ.




ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ…

1- ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ:
-ΟΤΙ Η ΦΥΣΗ ΜΑΣ ΧΑΡΙΣΕ ΚΑΙ…ΕΜΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ
ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΜΕ,
-ΟΤΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΈΦΤΙΑΞΑΝ ΚΑΙ…ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΚΛΑΨΑΝ
-Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΈΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΓΕΥΕΤΑΙ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ…

ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ
ΕΙΝΑΙ Η ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ.
ΕΙΝΑΙ ΠΟΡΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥΘΕΝΑ.
ΕΙΝΑΙ ΠΟΡΟΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙΣ..
ΕΙΝΑΙ Η ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

2-ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ:
-«ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ, ΠΗΡΕΣ ΤΗΛ. ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ, ΠΟΤΕ ΘΑ ΦΥΓΕΙ ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ,…»
-«ΜΟΝΟ ΝΑ ΜΗΝ ΑΣΘΕΝΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ …»
-«ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΟΣΜΟ, ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ,…»

ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΑ ΑΚΟΥΣΑΜΕ ΚΑΙ ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΑ ΘΑ ΤΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ, ΑΥΤΑ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΤΗΣ ΖΩΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ..
ΠΟΙΟΣ ΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ, ΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ, ΣΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ… ΞΕΡΕΙ, ΓΝΩΡΙΣΕΙ, ΤΟ ΈΖΗΣΕ.
ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΜΕ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ «Ο ΔΥΣΚΟΛΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ» ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΕΧΕΙ KAI TΟΣΟ ΠΟΛΥ.
ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΤΗΓΑΝΙΣΕΙ Ο ΗΛΙΟΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΑΣ

3-Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΘΑ ΚΑΛΥΤΕΡΕΨΕΙ:
ΕΔΩ ΔΕΝ ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ.
ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ, ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΣΗ, ΕΙΝΑΙ ΟΡΑΜΑ, ΕΙΝΑΙ ΌΝΕΙΡΟ
-ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΟΥ.
-ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.
-ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
-ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
-ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΔΕΛΦΙΝΙΩΝ.
ΔΕΝ ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑΤΙ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ: ΑΝ ΔΕΝ ΤΗΝ ΜΑΖΕΨΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ, ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ.
ΤΑ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΟΝΑΝΕ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΠΟΝΑΝΕ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΜΑΣ.
ΤΟΤΕ…ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ

4-ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ:
ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΗ,
ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ ΓΙΑΤΙ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΠΩΣ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ.

5-ΠΩΣ ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ:
ΚΑΛΑ ΔΟΥΛΕΨΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ, ΑΦΟΥ ΓΙΑ ΣΑΣ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΤΑΝ:
-ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ
-ΧΡΗΣΙΜΗ
-ΑΡΙΣΤΗ
-ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΗ

ΑΥΤΗ Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ, ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ.
ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΑΡΙΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ 30 ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, ΚΑΙ ΜΕΤΑΞΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ.
ΑΥΤΗ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΗΤΑΝ ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΓΙΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΙ.
ΑΥΤΗ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΌΧΗΜΑ, ΤΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΟΧΗΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΘΑ ΠΑΕΙ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΣΕ ΟΜΟΡΦΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ -ΣΥΝΩΝΥΜΟ ΤΟΥ ΔΡΑΣΤΙΚΑ- ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ ΛΟΙΠΟΝ!.




Ευχαριστουμε Σαμοθρακη Εν Δρασεi